Letöltendő börtönbüntetés vár az embercsempészekre

TOPSHOTS Horizontal CROWD DISPLACED PERSONS CONSEQUENCES OF WAR EXODUS MIGRATION AND IMMIGRATION REFUGEE ROAD DEMONSTRATION BOARD DEMONSTRATION FOR
Képünk illusztráció
Vágólapra másolva!
Szigorúbban, kizárólag letöltendő börtönbüntetéssel szankcionálná Szerbia az embercsempészeket a jövőben, a tervek szerint a büntető törvénykönyvet már az őszi ülésszakban módosíthatja a belgrádi parlament - közölte értesüléseit a Politika című szerbiai napilap csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Szerbia júliusban szigorított a határvédelmén, és a rendőrök, valamint a katonák közös járőrözésbe kezdtek a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon. Azóta több mint 12 ezer belépési kísérletet akadályoztak meg, és 61 embercsempészt fogtak el, azonban mindez kevésnek bizonyult az embercsempészet felszámolásában. Nela Kuburovic szerb igazságügyi miniszter bejelentette, hogy hamarosan

szigorúbb büntetésekre számíthatnak az embercsempészek,

de azok is, akik illegálisan lépik át a határt, vagy kísérletet tesznek erre.

Letöltendő börtönbüntetés

Az igazságügyi minisztérium illetékesei közölték a Politikával: a tervek szerint a szigorítások után az embercsempészekre kiróható ítélet mindenképpen letöltendő börtönbüntetés lesz. A hatályos törvények szerint ezért a bűncselekményért 3 hónaptól 12 évig terjedő börtön szabható ki, viszont volt olyan eset is, amikor nem börtönbüntetés volt az ítélet.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Andrej Isakovic

800-1300 euróért

A cél az, hogy csökkentsék az embercsempészek számát. Ugyanakkor mivel a csempészek hatalmas haszonra tehetnek szert - fejenként 800-1300 eurót kérnek a migránsoktól, és egy-egy szállítmányba 15-16 embert zsúfolnak be - feltehetően akár a súlyosabb büntetést is kockáztatják a gyors pénzszerzési lehetőség reményében.