A szíriai hadsereg minden török gépet le fog lőni

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg minden török gépet le fog lőni, amelyik megsérti az ország légterét - figyelmeztetett a hadsereg parancsnoksága. A törökök szerdán a kurd milíciák állásait támadták a szíriai Aleppótól északra, a légicsapásokban 160-200 fegyveres vesztette életét.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg minden, Szíriai légterébe belépő török harci repülőgépet le fog lőni - figyelmeztetett közleményében a szíriai hadsereg parancsnoksága csütörtökön, miután a török légierő szerda este észak-szíriai kurd területeket bombázott.

"Égbekiáltó agresszió"

Az Anadolu török állami hírügynökség a török hadsereg közleményére hivatkozva csütörtökön azt jelentette, hogy a török légierő a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű

szíriai kurd milícia által ellenőrzött területet bombázta szerda késő este Aleppó várostól északra.

A beszámoló szerint a légicsapásokban 160-200 kurd fegyveres meghalt, továbbá megsemmisült 18 kurd célpont, köztük lánctalpas páncélkocsik, óvóhelyek, fegyver- és lőszerraktárak, valamint parancsnoki épületek is.

Az Egyesült Államok támogatta YPG elleni török légicsapásokat a szíriai parancsnokság közleménye "égbekiáltó agressziónak" nevezte.

Tartanak a kurdoktól

Törökország augusztus 24-én indított Eufráteszi Pajzs fedőnéven hadműveletet Észak-Szíriában, hogy megtisztítson egy 5 ezer négyzetkilométeres területet az általa terrorszervezeteknek minősített fegyveres csoportoktól, köztük az Iszlám Államtól és az YPG-től. Ankara az utóbbira a főként Dél-Törökországban tevékenykedő, szintén terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyaként tekint.

Észak-Szíriában a kurdok különálló tömbökben élnek, az YPG pedig éppen a jelenlegi török katonai beavatkozás helyszínén törekszik ezek egyesítésére.

Ankara kifejezetten tart az YPG térnyerésétől,

mert a szíriai kurdok megerősödése felbátoríthatja a Törökországban élő több milliós kurd kisebbséget, főleg miután a kurdok idén márciusban bejelentették, hogy föderációba tömörülnek.