A Fülöp-szigetek nem szakítani akar az USA-val, csak önállósodni

politics government religion Horizontal
Philippines' president-elect Rodrigo Duterte gives a press conference in Davao City on June 2, 2016. Rodrigo Duterte warned journalists on June 2, 2016 he would be unable to guarantee their safety, brushing off criticism over his previous comments that murdered corrupt reporters deserved their fate. / AFP PHOTO / MANMAN DEJETO
Vágólapra másolva!
Nem szakítani akar a Fülöp-szigetek az Egyesült Államokkal, hanem önállósodni akar a külpolitikában - mondta Rodrigo Duterte, a délkelet-ázsiai szigetország elnöke egy korábbi kijelentésének magyarázataként.
Vágólapra másolva!

Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke kínai látogatása után, a Fülöp-szigeteki Davaóban fejtette ki, hogy amikor egy kínai üzleti fórumon azt mondta, hazája szakít a hagyományos szövetségesének számító Egyesült Államokkal,

valójában a külpolitikai önállósodásra gondolt.

A Fülöp-szigetek elnöke hozzátette azt is, hogy szó sincs szakításról, hiszen az a diplomácia kapcsoltak megszakítását jelenti. Ezt pedig nem teheti meg, hiszen ellentétes lenne országának érdekeivel.

Katonai és gazdasági szövetség

A korábbi, Oroszországhoz és Kínához történő közeledésre tett kijelentéseiről pedig Duterte annyit mondott, hogy elképzelhetőnek tart katonai vagy gazdasági szövetséget a két hatalommal.

Duterte Pekingben azt mondta, hogy "ideológiailag hozzáigazította magát" Kínához. "Lehet, hogy Oroszországba is elutazom, és tárgyalok Vlagyimir Putyin elnökkel,

- jelentette ki.

Rodrigo Duterte tompítani igyekezett korábbi kijelentésein Forrás: AFP/Manman Dejeto

Erősíteni akarják a kapcsolatokat

A pénteki nap folyamán Ramón López Fülöp-szigeteki kereskedelmi miniszter tompítani próbálta a szókimondásáról és durvaságáról ismert elnök szavait, kifejtette: "Nem állítjuk le a Nyugat és konkrétan az Egyesült Államok befektetéseit és a vele folytatott kereskedelmet. Az elnök csak azt akarta mondani, hogy erősíteni akarjuk kapcsolatainkat Kínával és a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségébe (ASEAN) tömörülő államokkal, amelyekkel már évszázadok óta kereskedünk.

Washingtont aggasztja

Josh Earnest fehér házi szóvivő korábban közölte, hogy az utóbb hónapokban "túl sok" aggasztó kijelentést tett Duterte, ennek gyakorisága pedig szükségtelen bizonytalanságot kelt a két ország kapcsolatának tekintetében.

Manila és Washington között elsősorban az emberi jogok terén vannak nézeteltérések.

Dutertét élesen bírálta a Nyugat a drogfüggők és -kereskedők ellen nyári hivatalba lépésekor meghirdetett kíméletlen háborúja miatt, amelynek már mintegy 3 ezer halálos áldozata van.