Franciaországban tarthatatlan állapotok alakultak ki

Horizontal French former Prime minister and candidate in the Les Republicains party primary ahead of the presidential election Alain Juppe gestures as he delivers a speech during a campaign meeting, on October 19, 2016 in Rennes, western France.   / AFP P
Alain Juppé úgy hallja, van igény a változtatásra
Vágólapra másolva!
Alain Juppé szerint vissza kell telepíteni Franciaországból Angliába a brit határellenőrzési eljárást, mivel a francia oldalon "tarthatatlan" állapotok alakultak ki.
Vágólapra másolva!

A volt francia miniszterelnök és külügyminiszter, Bordeaux jelenlegi polgármestere – aki a felmérések szerint a legesélyesebb arra, hogy a jobbközép jelöltjeként indulhasson a jövő évi francia elnökválasztásokon – a The Guardian című baloldali brit lapnak kijelentette: a Le Touquet-i megállapodás teljes újratárgyalását szeretné elérni.

2003-as megállapodás

A 2003-ban Le Touquet városában Párizs és London által aláírt határőrizeti egyezmény alapján a brit–francia határőrizet teljesen átkerült a francia oldalra, hogy megakadályozzák az illegális bevándorlást Nagy-Britanniába. A kétoldalú megállapodás értelmében

a brit kormány több tízmillió fonttal támogatta

a határőrizet és a kikötői infrastruktúra megerősítését Calais-ban, a csatorna francia partján fekvő kikötővárosban, amelynek közelében több ezer migráns él a "dzsungelként" emlegetett táborban, megpróbálva átjutni a brit oldalra.

Alain Juppé úgy hallja, van igény a változtatásra Forrás: AFP/Loic Venance

Katasztrofális a kép az országról

Juppé a brit lapnak adott, pénteken ismertetett interjúban kijelentette: Párizs "nem tűrheti" a Calais környékén kialakult helyzetet, amely miatt "katasztrofális kép" alakult ki Franciaországról, emellett "rendkívül súlyos" gazdasági és biztonsági következményekkel is jár Calais lakosságára nézve. Éppen ezért "az első feladat" a Le Touquet-i megállapodás semmissé nyilvánítása, mivel Franciaország nem tudja elfogadni, hogy Nagy-Britannia francia területen "válogassa ki" azokat az embereket, akiket nem akar beengedni – mondta a francia politikus.

Új megállapodás kell

Arra a kérdésre, hogy a brit határőrizetet ennek alapján az angol partokra kell-e visszatelepíteni, Juppé úgy válaszolt, hogy "természetesen". "Ne mondják nekem, hogy ez nehéz ügy, csak azért, mert a britek nem akarják. (...) A vitát meg kell nyitni, és új megállapodást kell kötni Nagy-Britanniával" – fogalmazott.

A Downing Street szóvivője azonban pénteki sajtótájékoztatóján elvetette ezt a lehetőséget. A brit miniszterelnöki hivatal illetékese szerint a jelenlegi francia kormány is teljes mértékben osztja London azon véleményét, hogy a Le Touquet-egyezmény hatékony, így nem indokolt a megállapodás módosítása, és erre nincsenek is tervek.

A brexit is apropó

Francia részről már jóval a brit EU-tagságról tartott júniusi népszavazás előtt elhangzottak olyan utalások, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem lesz tartható a Franciaországba kihelyezett brit határellenőrzés rendszere. Emmanuel Macron akkori francia gazdasági miniszter – aki augusztusban távozott tisztségéből – a Financial Times című londoni gazdasági napilapnak egy márciusi interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, az több kétoldalú megállapodás azonnali megszűnésével járna, és a következmények között lehet az is, hogy a Nagy-Britanniába átjutni szándékozó migránsok tábora a továbbiakban "már nem Calais-ban lenne".

A június 23-án tartott referendumon a brit választók szűk, 51,9 százalékos többsége arra voksolt, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból.