Kiszáll a háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Büntetőbíróságból Dél-Afrika

heritage Horizontal
Judges of in the International Criminal Court (ICC) in The Hague stand on September 27, 2016 during the sentencing of Ahmad Al Faqi Al Mahdi for destroying Timbuktu's shrines. Mahdi was sentenced to nine years in jail for destroying the shrines, after he was found guilty of directing the 2012 attacks on the UNESCO world heritage site in northern Mali. / AFP PHOTO / ANP / Bas Czerwinski / Netherlands OUT
Vágólapra másolva!
Kiválik a Nemzetközi Büntetőbíróság, az ICC részes államai közül a Dél-afrikai Köztársaság - jelentették pénteken hírügynökségek. Az AP és a Reuters is arról számolt be, hogy Maite Nkoana-Mashabane külügyminiszter szerdán aláírta az erről szóló nyilatkozatot.
Vágólapra másolva!

A Dél-afrikai Köztársaság tavaly vitába keveredett a bírósággal, mert nem volt hajlandó őrizetbe venni az Afrikai Unió ülésére az országba látogató Omar el-Besir szudáni államfőt, aki ellen népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja miatt a bíróság elfogatóparancsot adott ki.

A pretoriai külügyminisztérium álláspontja szerint a Dél-afrikai Köztársaság "kötelezettségei a konfliktusok békés megoldásának terén néha nem egyeztethetők össze a (bíróságot alapító) Római Statútumban foglalt kötelezettségeknek a Nemzetközi Büntetőbíróság által adott értelmezésével".

Ítéletet hirdetnek a Nemzetközi Büntetőbíróságon Forrás: AFP/Bas Czerwinski

A kilépés egy évvel azután válhat hatályossá, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár átveszi az azt bejelentő nyilatkozatot.

Az Omar el-Besir elleni vádpontok a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban 2003, a kormány elleni lázadás kezdete óta elkövetett bűncselekményekre vonatkoznak, a letartóztatási parancsot 2009-ben adták ki. Az ENSZ szerint 2,7 millióan menekültek el otthonaikból és 300 ezren haltak meg a konfliktus miatt.

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2002-ben alakult, nemzetközi felhatalmazással kivizsgálhatja a népirtást, az emberiség elleni és háborús bűntetteket, és felelősségre vonja a bűnösöket, tekintet nélkül azok hivatali pozíciójára.

Ugyanakkor a nagyhatalmak, Kína, India, Oroszország, Izrael és az Egyesült Államok nem tagjai a bíróság rendszerének.