Trump elmondta, mivel kezdené elnökségét

vote Horizontal Republican presidential candidate Donald Trump applauds at the end of a town hall event on October 6, 2016 in Sandown, New Hampshire. / AFP PHOTO / Mary Schwalm
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Donald Trump elmondta, mivel kezdené az elnökségét, ha megválasztanák. 25 millió munkahelyet ígért 10 év alatt, a washingtoni politika megtisztítását, az USA összes szabadkereskedelmi egyezményének újratárgyalását. Az ENSZ klímavédelmi programjába egy centet se adna, falat építene a déli határra, felszámolná Barack Obama egészségügyi reformját.
Vágólapra másolva!

A történelmi jelentőségű, pennsylvaniai Gettysburgben mondta el október 22-én, szombaton Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje, mit tenne elnöksége első száz napján. Itt mondta el híressé vált beszédét Abraham Lincoln, az Egyesült Államok első republikánus párti elnöke 1863-ban, négy hónappal az után, hogy a város mellett az északi, uniós erők vereséget mértek a déli, konföderációs csapatokra, ami fordulópontot jelentett az amerikai polgárháborúban.

Munkahelyeket ígért

Trump az Obama-korszakhoz képest ígért fordulópontot, és azt mondta: 10 év alatt 25 millió munkahely jön létre az Egyesült Államokban.

Kipucolná Washingtont

"Megtisztítjuk Washington mocsarát, és

- hangsúlyozta Donald Trump. Az ingatlanmágnás szerint helyre kell állítani az őszinteséget és a felelősséget Washingtonban. Azt ígérte: megválasztása esetén korlátozni fogják, hogy egy politikust hányszor választhatnak képviselővé a kongresszusban.

Klímavédelemre egy centet se adna

Emellett bejelentette azt is, hogy megválasztása esetén felmond vagy újratárgyal minden olyan szabadkereskedelmi megállapodást, amelynek az Egyesült Államok részese.

Közölte továbbá:

ha elnök lesz, az Egyesült Államok egyetlen dollárt sem fog többé átutalni az ENSZ klímaváltozás elleni programjainak,

a pénzt inkább az energiaszektorra és az vízellátás korszerűsítésére fordítják majd.

Falat építene

A republikánus párti jelölt ígéretet tett arra is, hogy "extrém" ellenőrzést vezetnek majd be a határokon, megépül a teljes fal a mexikói határon, és leállíttatja a bevándorlást azokból az országokból, ahol a biztonsági ellenőrzés nem megfelelő. Megfogadta: minden erőszakos bűncselekményért elítélt bevándorlót haladéktalanul kitoloncoltat.

Felszámolná az Obamacare-t

Trump kilátásba helyezte, hogy eltörli a Barack Obama által bevezetett egészségbiztosítási reformot, és a következő 10 évben 1000 milliárd dollárt fordít majd infrastrukturális beruházásokra. Emellett adócsökkentést ígért a középosztálynak és megfizethetőbb felsőoktatást a fiataloknak.

Nincs sok esélye

Egy szombaton közzétett felmérés szerint, ha ezen a héten lennének a választások,

95 százalék az esélye annak, hogy Hillary Clinton lenne az Egyesült Államok következő elnöke.

Ha most tartanák a voksolást, Clinton 326 elektor támogatását tudná megszerezni, míg Trump 212 elektor voksát nyerné el az elnökválasztó kollégium delegátusai közül. Az elnökké választáshoz legalább 270 elektort kell valamelyik jelöltnek megnyernie a november 8-i választáson. A jelen állás szerint Clinton több olyan államban is vezet, amelyeket Donald Trumpnak mindenféleképpen meg kellene nyernie ahhoz, hogy övé legyen a végső győzelem.