Az ENSZ által létrehozott szervezetnek elegendő bizonyíték van a kezében ahhoz, hogy bebizonyítsa, a szíriai kormány egy harmadik vegyi támadást is végrehajtott. A kormányt még augusztusban vádolták meg két korábbi vegyi támadással, ez már a harmadik.

A közös vizsgálati mechanizmus (JIM) névre keresztelt nemzetközi vizsgálócsoportot az ENSZ és a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) közösen hozta létre. A szervezet idén augusztusban azzal vádolta meg Bassár Aszad szíriai államfő kormányát, hogy két támadásban klórgázt vetett be, míg az Iszlám Államot azzal, hogy egy támadásnál mustárgázt használtak.

A vizsgálócsoport pénteken küldött jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsának. A dokumentumban azt közölték, hogy

"elegendő bizonyíték" áll rendelkezésre ahhoz, hogy bebizonyítsák,

a szíriai erők felelősek az Idlíb tartománybeli Kmnenasz településnél 2015. március 16-án elkövetett támadásért. Ez tehát a hamradik támadás, ahol bizonyítani tudják, hogy a szíriai kormány vegyi fegyvert használt.

Idlib egyik utcája egy 2016. szeptemberi légitámadás utánForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Omar Haj Kadour

A hordóbombákat nagy magasságból, helikopterekről dobták le. A hordók a földbe csapódtak, a mérgező anyag pedig kiszabadult. Szemtanúk és kórházi dolgozók szerint bombák ledobása után érezhető szag klórgázból származott. Ráadásul

felismerték a klórgáz mérgezés tüneteit is az embereken. 

A BBC azt írja, hogy a jelentés nem tudja megerősíteni azok nevét, akik parancsot adtak a helikopteres akciókra. 

A két korábbi támadással kapcsolatban azonban nem ilyen magabiztos a JIM. Sőt, arra a megállapításra jutott a szakértői csoport, hogy nincs elegendő bizonyítékuk arra, hogy megállapítsák a két korábbi támadás felelősét. Az egyik támadás 2014. április 18-án volt a Hama tartománybeli Kfar-Zita településen, a másik pedig 2015. március 24-én az Idlíb tartománybeli Binnisenben.

A szakértők nem tudták megerősíteni hordóbombák használatát a Kfar-Zita települési támadánál, mert az állítólagos eszköz maradványait eltávolították, így

már nem lehet biztosan a helyszínhez kapcsolni.

A binniseni támadás után pedig hiába erősítették meg szemtanúk, hogy az ott talált bádogdobozon lévő nyomok klórtól származnak. Ugyanis a JIM már nem tudta megállapítani az hordók használatának helyszínét és időpontját. 

A JIM csoport hangsúlyozta, hogy létfontosságú lenne felelősségre vonni a vegyi fegyverek használóit, mert alapvető feladat elrettenteni mindazokat, akik azt hiszik, nyernek azáltal, ha mérgező anyagokat használnak fegyverként.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország el akarja érni, hogy

az ENSZ Biztonsági Tanács szankciókkal sújtsa az Aszad-rendszert

a vegyi fegyverek használatáért. Szíria legszorosabb szövetségese, Oroszország szerint azonban az augusztusi jelentésben felsorolt bizonyítékok nem meggyőzőek. Vitalij Csurkin Oroszország ENSZ-nagykövete ezért jelezte, hogy Moszkva bármilyen Szíria-ellenes szankciót ellenezni fog. A Biztonsági Tanács várhatóan csütörtökön vitatja meg a jelentést.