Irak egyedül akarja felszabadítani Moszult

moszul ostrom offenzíva isis
A kurdok (pesmergák) a Zardak hegyről lőttek rakétákat Moszul környéki az IS álltal kézben tarott kisebb településekre
Vágólapra másolva!
Az iraki kormányfő azt mondta, Irak maga fogja felszabadítani Moszult, nincs szüksége segítségre, ha ez változna, majd szólnak.
Vágólapra másolva!

Mereven elutasította október 22-én, szombaton Haider al-Abadi iraki kormányfő Ash Carter amerikai védelmi miniszter javaslatát, hogy Irak fogadja el Törökország segítségét Moszul visszafoglalásához. Abadi közölte: az iraki erők fogják visszafoglalni az észak-iraki nagyvárost az Iszlám Állam nevű terrorszervezet fegyvereseitől.

Majd szólnak, ha kell segítség

"Tudom, hogy a törökök szeretnének részt venni. Erre mi azt mondjuk,

- húzta alá az iraki kormányfő, miután találkozott Carterrel.

Abadi elmondta, hogy jelenleg nem szorulnak segítségre, de ha szükségük lesz rá, akkor segítséget fognak kérni Törökországtól vagy más térségbeli országtól.

Carter egy nappal korábban Ankarában járt, ahol arról beszélt, hogy "elvi megállapodás" született arról, hogy Törökország részt vehet Moszul ostromában, de a végső szó Bagdadé.

A törökök nem akarnak kivonulni Irakból

Törökország tavaly december óta mintegy 500 katonával van jelen Irakban, Moszultól északra, ahol helyi fegyveres erőket készítenek fel a harcra. Bagdad ezt az iraki szuverenitás lábbal tiprásának tekinti, és

a török erők távozását követeli, aminek viszont Ankara nem hajlandó eleget tenni.

Hónapokig tarthat az ostrom

Amerikai katonai tisztviselők szombaton arról számoltak be, hogy az Iszlám Állam felgyújtott egy kéngyárat Moszultól délre, ami miatt mérges gázok akadályozzák a csapatmozgásokat. A tűz eloltása 2-3 napig is tarthat, az egyik bázison pedig a gázok miatt a katonáknak védőmaszkot kell viselniük.

Katonai szakértők szerint Moszul ostroma a vártnál gyorsabban halad, de a harcok hetekig vagy hónapokig is elhúzódhatnak. Amerikai becslések három- és ötezer közé teszik a városban lévő szélsőségesek számát. Jelenleg 4800 amerikai katona van Irakban, rajtuk kívül pedig a különleges műveleti egységek mintegy 100 tagja segíti az iraki erőket, több százan pedig a fronttól távolabbról támogatják az iraki csapatok műveleteit.