Jöttek a tálibok, és velük az ópium

2016.10.23. 07:50

A tálibok térnyerésével ismét terjed az ópiumtermelés Afganisztánban, az elmúlt húsz évben csak két olyan esztendő volt, amikor nagyobb volt a máktermesztésre használt terület a mostaninál – derül ki az ENSZ által vasárnap Bécsben közzétett jelentésből. 

2016-ban az ENSZ szerint tíz százalékkal, 201 ezer hektárra nőtt a máktermesztésre használt terület az ázsiai országban. Az afganisztáni ópiumból állítják elő a legtöbb heroint a világon. 

A jelentés beszámolt arról is, hogy csökken azoknak a területeknek a száma, ahol sikerült kiirtani a minden más mezőgazdasági tevékenységnél jobban jövedelmező, de illegális máktermesztést.

Minden másnál több pénzt hozForrás: AFP/NurPhoto/Wali Sabawoon

Afganisztán 34 tartománya közül a tavalyi 14 helyett már csak 13 olyan van, ahol nem termesztenek mákot. 

A tájékoztatás szerint leginkább Afganisztán északi részén, azon belül is Bádgisz tartományban nőtt a máktermesztés, ahol 2015-ben jelentősen romlott a biztonsági helyzet. A dokumentum szerint ráadásul a legutolsó betakarításnál az eggyel korábbinál 10 százalékkal jobb volt a mákföldek termése. A hivatal ugyanakkor kitér arra, hogy ez utóbbi csak becslés, és kevésbé megbízható, mint a máktermesztésre használt termőföldekre vonatkozó adatok. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK