Több száz iszlamista érkezett Szíriából az iraki Moszul védelmére

2016.10.24. 18:37

Több száz iszlamista érkezett az elmúlt napokban Szíriából az Iszlám Állam nevű terrorszervezet iraki bástyája, Moszul védelmére – közölték hétfőn Jean-Yves Le Driannak, a francia védelmi tárca vezetőjének környezetéből.

Tudomásunk van arról, hogy a dzsihádisták harcosokat telepítenek át Szíriából Irakba, fordított csapatmozgás egyelőre viszont nem figyelhető meg 

– mondta az egyik forrás az AFP francia hírügynökségnek. Szerinte több száz iszlamista érkezett Moszul térségébe.

A francia védelmi tárca szóvivője hozzáfűzte: ez olyan stratégiára utal, hogy a terrorszervezet minél tovább igyekszik majd feltartóztatni az észak-iraki várost ostromló csapatokat. 

"Jelenleg nehéz lenne megállapítani, hogyan reagál az Iszlám Állam a kialakult helyzetben. Ezzel összefüggésben különböző feltételezések vannak: kezdve azzal, hogy a dzsihádisták igyekeznek elhagyni a térséget más hadszínterek irányába, bezárólag azzal, hogy az utolsó emberig fognak harcolni Moszulban, a lehető legnagyobb veszteségeket okozva az iraki kormányerőknek és a kurd egységeknek” – mutatott rá a forrás. 

Moszul felszabadítása október 17-én kezdődött. A műveletekben a kormánycsapatok mellett a szövetségi és a helyi rendőrség erői, pesmerga egységek, valamint a helyi szunnita törzsek népfelkelői vesznek részt.