Szlovén miniszterelnök: Meg kell erősíteni a határzárat

2016.10.24. 14:33

Meg kell erősíteni a határzárat a szlovén–horvát határon, egyrészt mert a korábban felállított drótkerítést le kell cserélni egy biztonságosabbra, másrészt pedig szükség van arra, hogy egy lehetséges ellenőrizetlen migránsáradatot irányítás alatt lehessen tartani – jelentette ki Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn Belgrádban a szerb és a szlovén kormány együttes ülését követően.

Újságírói kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a tavalyi évben nagyon rossz tapasztalatai voltak Szlovéniának, hiszen a migránsok ellenőrzés nélkül érkeztek Horvátország felől a zöldhatáron át, így nem lehetett őket ellenőrizni, de segíteni sem a rászorulóknak. 

Miro CerarForrás: MTI/Varga György

A kerítéssel, illetve műszaki határzárral az esetlegesen ismét meginduló tömeget az ellenőrzőpontok felé lehet irányítani, ahol rendes schengeni határellenőrzést lehet végezni. Szlovéniának minden szabályt be kell tartania, ugyanakkor képesnek kell lennie arra, hogy eldöntse, ki léphet be az országba, és ki nem. Cerar arra is rámutatott, hogy az Európai Uniónak meg kell értenie, mennyire fontos az unió külső határainak a hatékony védelme Bulgáriában, Görögországban és Olaszországban.