Olaszország nem adna pénzt a közép-európai országoknak

Matteo Renzi
Italy's Prime minister Matteo Renzi arrives for an EU summit meeting, at the European Union headquarters in Brussels, on February 18, 2016. EU leaders head into a make-or-break summit sharply divided over difficult compromises needed to avoid Britain becoming the first country to crash out of the bloc. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER / AFP / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Ha a közép-európai országok nem segítenek a migránsválság megoldásában, akkor az olaszok pénzét el is felejthetik - mondta az olasz miniszterelnök egy interjúban. Matteo Renzi szerint nincsen jól, ha Magyarország, Csehország és Szlovákia nem segítenek, ezért hajlandó lenne megvétózni az EU költségvetését is.
Vágólapra másolva!

Ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek, és csak a pénzünket akarják, az olaszok pénzét el is felejthetik - mondta Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió Porta a Porta című műsorában kedden.

Matteo Renzi kész megvétózni az EU költségvetését is Forrás: AFP/THIERRY CHARLIER/Thierry Charlier

Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány

ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

Erkölcsi leckét adnak

A műsor kedd éjszaka látható, de korábban rögzített felvételeinek sajtóbeszámolói szerint az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: "A pénz nem hatol át a falakon. Ha falat emelsz, az olaszok pénzét jobb, ha elfelejted. Ha nem segítetek, nem fizetünk többet."

Emlékeztetett, hogy

Róma nettó befizetőként évi 20 milliárd euróval finanszírozza az EU-t,

és ebből Olaszország 12 milliárdot kap vissza.

Könyvet, enciklopédiát?

Brüsszel kedden figyelmeztető levelet küldött az olasz kormánynak, mert nem tartotta be az államháztartási deficit 2017-es évre előirányzott mértéket. Matteo Renzi erre azt mondta,

mivel Olaszország tiszteletben tartja a költségvetési szabályokat.

- Ha nekünk levelet küldenek, azoknak az országoknak, amelyek nem tartják tiszteletben a migránsok befogadását, mit kell küldenie Európának, könyvet vagy enciklopédiát? - kérdezte az olasz miniszterelnök.

Olasz út, magyar út

Renzi egyébként úgy vélte, Itália jelenleg még képes kezelni a partjaira érkező migrációs áradatot abban reménykedve, hogy az év eleje óta érkezett több mint 153 ezer embernél a téli hónapokban már nem sokkal többen érkeznek oda.

Az év eleje óta 153 ezer migráns érkezett Olaszországba Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Ugyanakkor kijelentette, hogy

az EU-nak legfeljebb hat hónapja maradt a migráció problémájának megoldására,

maximum márciusig, mivel Olaszország nem képes még egy, a mostanihoz hasonló év terhét elbírni.