Strasbourg visszaadja Magyarországnak a börtönpereket

bilincs, elítélt,  börtön, zárka, büntetésvégrehajtás, illusztráció
Szolnok, 2013. augusztus 12. Az ajtó nyitására váró, megbilincselt fogvatartott a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben, Szolnokon 2013. augusztus 8-án. Északkelet-Magyarország négy büntetés-végrehajtási (bv) intézetében az országos átlagot meghaladó, 200 százalékos a telítettség, közölte Tóth László, a Belügyminisztérium gazdasági és informatikai helyettes államtitkára 2013. július 10-én a debreceni bv-intézetben, ahol átadta az új bástyafalat és őrtornyot. Mivel az utóbbi két évben nőtt a fogvatartottak száma, a következő három évben bővítik az északkelet-magyarországi bv-intézeteket, és zöldmezős beruházás keretében új, ezerszemélyes börtönt is építenek. MTI Fotó: Beliczay László
Vágólapra másolva!
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán meg fogják szüntetni azokat az ügyeket, amiket magyarországi fogvatartottak indítottak a börtönök túlzsúfoltsága miatt. Egy új jogszabály miatt ugyanis a magyar rabok már magyar bírósághoz is fordulhatnak. 
Vágólapra másolva!

Meg fogják szüntetni a magyarországi börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ügyeket az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), miután olyan törvényt fogadott el az országgyűlés, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot - közölte Trócsányi László igazságügyi miniszter, miután megbeszélést folytatott Thorbjorn Jaglanddal, az Európa Tanács főtitkárával október 25-én, kedden Strasbourgban.

Már magyar bírósághoz is fordulhatnak

A tárcavezető a tárgyalást követően azt közölte, hogy a kedden elfogadott jogszabály nyomán

a fogvatartási körülményeikkel elégedetlen elítéltek már hazai szinten is kaphatnak jogorvoslatot,

nem kell a strasbourgi székhelyű bírósághoz fordulniuk.

Hatszáz ügyről van szó

Trócsányi elmondta, hogy a törvény nyomán mintegy hatszáz ügyet szüntetnek meg az emberi jogi bíróságon. "Ennek nagyon fontos költségvetési kihatása van" - tette hozzá.

A miniszter az eljárások elhúzódásával kapcsolatban afelől biztosította Thorbjorn Jaglandot, hogy az új büntetőeljárási kódex és a polgári perrendtartásról szóló törvény megszületésével ezt a kérdés is sikerülni fog megoldani.

Az Ab-val minden rendben

A tárgyaláson szóba került a magyar alkotmánybíróság kérdése is, amelyről szólva Trócsányi hangsúlyozta, hogy a testület

Hozzátette, "az alkotmányjogi panasz intézménye beváltotta a hozzá fűzött reményeket".