UNICEF: Háborús bűntett lehet az iskolások elleni légitámadás

2016.10.27. 06:34

Az UNICEF főigazgatója szerint "ha szándékos volt, akkor háborús bűncselekmény" az a minapi szíriai légicsapás, ami egy iskolát ért – 22 diák és 6 tanár halt meg a támadásban.

Háborús bűncselekménynek minősülhet az iskolások elleni szerdai légi támadás, a szíriai Idlíb tartományban egy falusi iskolában 22 diák és 6 tanár halt meg – közölte az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF, felhívva a figyelmet: a szíriai háború öt és fél éve alatt nem ért ilyen súlyos támadás iskolát. 

Ez tragédia, botrány, ha ez a támadás szándékos volt, akkor háborús bűncselekmény"  – írta Anthony Lake UNICEF-főigazgató, hangsúlyozva, hogy a harci gépek több csapást mértek az épületre, hatot a falura, Hasszra. A főigazgató nem vádolt meg egyetlen országot sem a támadás végrehajtásával. 

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja nevű emigráns szervezet szerint szíriai vagy orosz harci repülőgépek támadhattak. A Nyugat már többször is azzal vádolta Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének és a vele szövetséges Oroszországnak a légierejét, hogy polgári célpontokat bombáz. 

Légitámadás után a szíriai Homsz városábanForrás: AFP/Ho

Idlíb tartomány szinte teljes egészében a Dzsejs al-Fath nevű ellenzéki ernyőszervezet és az al-Kaida terrorszervezethez köthető egyik csoport ellenőrzése alatt áll. Az iskola elleni támadásról Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet azt mondta: "Szörnyű, remélem, nem mi voltunk." 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK