Magyar-ukrán határátkelőért tüntettek Kárpátalján

Magyar-ukrán átkelőért tüntettek Kárpátalján
Vágólapra másolva!
A magyarországi Nagyhódossal átellenben fekvő ukrajnai Nagypalád polgárai tüntetéssel fejezték ki elégedetlenségüket a két ország közötti határátkelő kiépítésének elhúzódása miatt. 
Vágólapra másolva!

A Nagyhódos – Nagypalád közúti átkelő már 10 éve téma a két ország határ menti együttműködésével foglalkozó tárgyalásokon. A magyar fél már a határig vezető bekötőutat is megépítette, ukrán részről azonban még egyetlen kapavágás sem történt, ami kivívta a kárpátaljai település lakóinak felháborodását.

Magyar–ukrán átkelőért tüntettek Kárpátalján Forrás: goloskarpat.info

A két ország miniszterelnöke még 2013 márciusában írt alá szándéknyilatkozatot egy átfogó határátkelőhely-hálózat fejlesztési program elindításáról, amelynek ez a terminál is a részét képezné.

A projektnek tavaly már a végrehajtási szakaszba kellett volna lépnie, azonban Ukrajnában még a tervek elkészítéséhez sem fogtak hozzá.

A kárpátaljai megyevezetés már többször sürgette a kijevi kormányzatot, de azt a választ kapták, hogy az országnak erre nincs pénze. Gennagyij Moszkal, a megyei közigazgatás elnöke most az ígérte a tüntetőknek, hogy amennyiben a központi költségvetésben továbbra sem lesz pénz az átkelőre, akkor helyi forrásból oldják majd meg a kivitelezést.

Itt kéne lennie az átkelőnek Forrás: police.hu

Ám ehhez is szükség van Kijev jóváhagyására, amit újból megsürgetnek.

A tüntetőket Magyarország külképviseleteinek diplomatái is meghallgatták, akik a megjelent kárpátaljai illetékesekkel együtt próbálták felmérni, milyen munkát kellene még elvégezni a félbemaradt határátkelőn.

A Nagyhódos–Nagypalád közúti terminál kérdése alighanem Petro Porosenko közelgő budapesti látogatása során is terítékre kerül majd – írja a Holosz Karpat.