Erdogan elmondta Obamának, mire készül Szíriában és Irakban

2016.10.27. 13:08

A török hadsereg célja Szíriában Rakka és Manbídzs felszabadítása, erről Erdogan török elnök tájékoztatta Barack Obamát. Rakka az Iszlám Állam kezén van, ugyanakkor Manbídzsot az Egyesült Államok által támogatott, részben kurd erők már felszabadították. Erdogan szerint Törökország nem fogja hagyni, hogy a Kurd Munkáspárt megvesse a lábát Irak Szindzsár tartományában.

Törökország hadműveleteinek célja Észak-Szíriában Rakka és Manbídzs felszabadítása, közölte élő adásban Recep Tayyip Erdogan török elnök október 27-én, csütörtökön. Erdogan szerint a tervekről előző nap telefonon tájékoztatta Barack Obama amerikai elnököt, írja a Reuters.

A kurdok Washington szövetségesei 

Rakka az Iszlám Állam kezén van, Manbídzsot viszont épp nemrég foglalták el kurdok vezette erők az Iszlám Államtól. Törökország a szíriai kurd szervezeteket éppúgy terroristáknak tekinti, mint az Iszlám Államot, az Egyesült Államok ugyanakkor fontos szövetségeseinek Szíriában.

Erdogan azt is közölte, hogy Irakban Szindzsár régió kezd a Törökországban betiltott Kurd Munkáspárt militánsainak bázisává válni, ezt Törökország nem fogja engedni.

Törökország nem engedné Rakkába a kurdokat 

Fikri Isik török hadügyminiszter az állami TRT-nek azt mondta, hogy Törökország arra kérte az Egyesült Államokat, ne engedje, hogy az YPG (a Kurd Munkáspárt szíriai szárnya) részt vegyen Rakka felszabadításában.

Stephen Townsend altábornagy, a rangidős amerikai tiszt Irakban korábban azt nyilatkozta, az YPG részt fog venni "Rakka elszigetelésében", ugyanakkor magát a várost várhatóan arab erők fogják felszabadítani, nem kurdok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK