Siralmas állapotok a kiürült iraki keresztény városokban

2016.10.28. 15:34

Romos épületek, felgyújtott templomok és robbanócsapdák várják a visszatérőket a kiürült észak-iraki keresztény városokban – számolt be a magyar Ökumenikus Segélyszervezet az észak-iraki Bartillában és Hamdaníjában tapasztalt állapotokról.

A segélyszervezet munkatársa egy nagyrészt egyházi vezetőkből álló küldöttség részeként, segélyszervezeti szakaemberként hozzálátott a települések humanitárius felméréséhez.

Súlyosan megrongálódott, felgyújtott és belülről szétvert épületek ezreinek látványa tárult a küldöttség szeme elé az Iszlám Állam terrorszervezet támadásai miatt szinte teljesen kiürült két keresztény városban.

A segélyszervezet szerint a lakosság elmenekülése miatt több mint két éve nagyrészt üresen álló városok épületei rengeteg munkával állíthatók csak helyre.

Az Iszlám Állam elpusztít mindent, ami nem muszlim emlék. Egy iraki munkás NimrodbanForrás: AFP/Karim Sahib

A közlemény kiemeli a bartillai Szent György-templomot: a bent lévő tárgyakat összetörték, az egyházi könyveket elégették, a kereszteket letörték, a templomkerti egyházi sírokat megrongálták.

A humanitárius munka dandárját jelenleg a városokból elmenekültek ellátása jelenti – mondta el az MTI-nek telefonon Kis Boáz, a szervezet szóvivője.

A két keresztény város korábbi lakossága az észak-iraki kurd terület fővárosában, Erbílben vagy a Moszultól északra fekvő Dohúkban él, sokan pedig menekülttáborban laknak.

A keresztény városokba történő visszaköltözés első lépése az aknamentesítés, majd – várhatóan több hónap múlva – az épületek felújítása következhet. A két város oktatási intézményeinek épületei még állnak, de teljesen fel kell őket újítani és be kell őket rendezni. Az iraki államnak erre aligha van kapacitása, ezért külföldi segítségre van szükség.