Magyarország újra az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

Vágólapra másolva!
Magyarországot beválasztották az ENSZ Emberi Jogi Tanácsába pénteken - jelentették hírügynökségek.
Vágólapra másolva!

A 47 tagú Emberi Jogi Tanács új tagjairól tartott voksoláson a világszervezet közgyűlésének 144 tagja szavazott Magyarország mellett. A mandátum három évre szól és 2017-ben kezdődik.

A kelet-európai térségnek fenntartott

két helyért három ország versengett: Magyarország mellett Horvátország és Oroszország,

ez utóbbi a mostani 3 éves ciklusban már tagja volt a szervezetnek. Horvátország a maga 114 voksával megelőzte az oroszokat, akik csak 112 szavazatot kaptak.

Ebben valószínűleg része volt annak is, hogy a hét elején több mint 80 humanitárius szervezet arra szólította fel a világszervezet tagállamait, hogy Moszkva Szíriában játszott szerepe miatt Oroszország ne kerülhessen be újra az Emberi Jogi Tanácsba.

Az Emberi Jogi Tanács fontos kormányközi testülete a világszervezetnek. Az ENSZ Közgyűlése - az ENSZ Emberi Jogi Bizottság utódjaként - 2006. március 15-én döntött a létrehozásáról. A tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata: az emberi jogok védelme, a megsértésük elleni fellépés, és ajánlások megfogalmazása.

Magyarország egyszer már volt tagja, mégpedig 2009-től 2012-ig.

A választás regionális alapon történik, a jelölteket a térségek választják ki, ha nincs vetélytársuk, a megválasztásuk gyakorlatilag eldöntött kérdés. Így került be például most a testületbe Szaúd-Arábia is - amelyet pedig rengeteg bírálat ér különböző civil szervezetek részéről jemeni hadjárata, az ottani bombázások miatt -, méghozzá 152 szavazattal.

Magyarország ENSZ-nagykövete idén júniusban nyújtotta be az ENSZ Közgyűlése elnökéhez azt a levelet, amelyben előterjesztette, hogy Magyarország ismét jelölteti magát a tanácsba. A levélhez csatolt dokumentumban

Budapest önkéntes ígéretet tett és kötelezettséget vállalt a többi között például az emberi jogok nemzetközi rendszerének erősítésére,

a párbeszédet és együttműködést lehetővé tevő "átfogó megközelítések" erősítésére, melyek célja a tanács reagálóképességének javítása.

Szerepelt az önként vállalt kötelezettségek között az évente megrendezett Budapesti Emberi Jogi Fórum folytatása, a csatlakozás a különböző nemzetközi emberi jogi kezdeményezésekhez, vagy újabb diszkrimináció-ellenes intézkedések bevezetése.