Ausztrália tovább szigorítja a politikáját azokkal szemben, akik a tengeren keresztül próbálnak az országba menekülni.

Az érintettek soha életükben nem kaphatnak ausztrál vízumot akkor sem, ha turistaként vagy üzleti ügyben utaznának be az országba, illetve, ha ausztrál állampolgárral kötnek házasságot.

Malcolm Turnbull kormányfő szerint a szigorítás „a lehető leghatározottabb üzenet” az embercsempészek számára. A törvénymódosítás a jövő héten kerül a parlament elé – számolt be a BBC.

Eddig is komoly bírálatok érték Ausztráliát a menekültpolitikája miattForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

Ausztrália a tengeren keresztül érkező menekülteket Naurun és Pápua Új-Guineán felállított táborokba deportálja. Ők még akkor sem kerülhetnek vissza Ausztráliába, ha valódi menekülteknek minősülnek. Haza kell térniük, letelepedhetnek Naurun vagy Manuson, vagy harmadik országba utazhatnak.

A szigorított törvény hatálya érvényes lesz mindazokra, akiket 2013. július 19 után küldtek a táborokba, illetve mindenkire, aki a jövőben megpróbál a tengeren Ausztráliába jutni. Kivételt csak gyerekek élvezhetnek.

Az ellenzéki Munkáspárt még nem döntötte el, hogy támogatja-e a törvényjavaslatot.