Mérges gázt vetettek be Aleppó ostrománál

TOPSHOTS Horizontal MIDDLE EAST CITY BOMBARDMENT GENERAL VIEW DESTRUCTION RUINS DAMAGE Smoke rises from reported opposition fire from buildings in an eastern government-held neighbourhood of the northern Syrian city of Aleppo on October 20, 2016 as clashe
Aleppónál megint harcolnak
Vágólapra másolva!
Civilek és katonák kerültek kórházba a szíriai Aleppóban, miután valaki mérgező gázt vetett be a város ostroma során. A damaszkuszi kormány a felkelőket vádolja, de a szír hadsereg is rendszeresen tiltott klórgázbombákkal támadja az ellenállók negyedeit.
Vágólapra másolva!

Harminchat civil és katona került fulladásos panaszokkal kórházba vasárnap Aaleppó kormányzati ellenőrzés alatt álló városrészéből.

A szír állami média szerint a várost ostromló felkelők vetettek be mérgező gázzal töltött lövedékeket, miközben egy lakónegyedet támadtak - ez okozta a tömeges rosszullétet.

Robbanás Aleppóban, a szír és orosz kormányerők és a felkelők összecsapásai az alkalmi tűzszünetek ellenére is mindennaposak Forrás: AFP/George Ourfalian

Zakaria Malahifdzsim, az aleppói felkelőcsoport egyik vezetője tagadta a jelentést, és hazugságnak nevezte azt - de az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű emigráns szervezet megerősítette, hogy a kormányerők tagjai köréből érkezett jelentés "légzési nehézségekről" a frontvonal két zónájában.

Hordóbombával támadtak

Bár az Aszad-kormány most a felkelőket vádolja,

kormányerők maguk is rendszeresen használnak tiltott vegyi fegyvereket.

Az ENSZ vizsgálati csoportja bizonyítani tudja, hogy a hadsereg legalább háromszor hordóbombás klórgáztámadást hajtott végre az ellenállók területein.

Ötven gyerek a sérültek között

A damaszkuszi haderő legutóbb szeptemberben vethetett be hordóbombákat Aleppo egyik, felkelők által ellenőrzött kerületében – a vegyi támadástól akkor

nyolcvan ember lett rosszul, közülük ötvenen gyerekek.


Az ENSZ Biztonsági Tanácsa már tavaly Szíria elszámoltatását követelte a gáztámadásokról szóló bizonyítékok miatt – a BT-ben csak az Aszad-rezsim szövetségesei, Oroszország, Kína és Venezuela tiltakozott, azzal érvelve, hogy nincs egyértelmű bizonyíték a damaszkuszi kormányzat bűnösségére.

Az orosz bombák pihennek

Aleppót nyár óta felváltva bombázza a szír és orosz légierő, a mintegy kétmilliós lakosú városban

válogatás nélkül pusztítanak el kórházakat és lakóépületeket,

földi pokolba kényszerítve a helyieket. A helyzet valamelyest javulhat, mert Vlagyimir Putyin határozatlan időre felfüggesztette a légi támadásokat - de a harcok ettől még nem értek véget.

Életkép, bombázás után Forrás: AFP/Ameer Alhalbi

Újabb roham

Pénteken a felkelők átfogó támadást indítottak Aleppóban, hogy megtörjék az ostromgyűrűt, amelyet hetekkel ezelőtt vont területeik köré a hadsereg.

Az AFP francia hírügynökség az OSDH-t idéző jelentése szerint az utóbbi két napban 38 civil halt meg, és 250-en sebesültek meg az ellenzék Nyugat-Aleppóra mért tüzérségi támadásaiban.