Igor Dodon, a Moldovai Szocialista Párt jelöltje nyerte a moldovai elnökválasztás első fordulóját - derült ki az előzetes eredményekből. Az oroszbarát politikus lehet már az első fordulóban megszerzi a voksok több mint 50 százalékát, így nem kell második kört tartani. 

Igor Dodon, a Moldovai Szocialista Párt jelöltje a szavazatok több mint 50 százalékát kapta az elnökválasztás első fordulójában - derült ki a szavazatok több mint 30 százalékos feldolgozottsága után. A Moszkva-barát politikus, ha megtartja ezt az előnyét, akkor nem kell második kört tartani.

Maia Sandu, a Nyugat-barát erők jelöltje 30 százalékon áll.

 Este kilenc óriáig a szavazók 48,95 százaléka voksolt a választási bizottság adatai szerint. A legtöbben Kisinyovban, a fővárosban mentek el (58,46 százalék), míg a legkevesebben Cantemir megyében (40,07 százalék). 

Eltűnt egymilliárd dollár

Mint arról korábban beszámoltunk, az oroszbarát elnökjelölt győzelmével zárulhat a moldovai elnökválasztás első fordulója. A kelet-európai állam geopolitikai törésvonalakon fekszik, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy folytatódik-e a Nyugat-párti politika. Az euroatlanti integrációt sürgetők pozícióját nagyban rontja, hogy az elmúlt években nem tudtak látványos eredményeket felmutatni, és még egymilliárd dollár is szőrén-szálán eltűnt. Vlagyimir Putyinnak nagyon jól jönne a térségbeli sakkjátszmában, ha Moldova első embere egy oroszbarát politikus lenne.

Igor Dodon lehet Moldova következő elnökeForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Az elnökválasztáson a 18. életévüket betöltött szavazók vehettek részt, számuk a központi választási bizottság adatai szerint közel hárommillió. Az országban 1981 szavazóhelyiséget alakítottak ki, de lesz lehetőség a külföldön élőknek is a voksolásra. A moldovai szakadár Dnyeszter-melléki Köztársaságban viszont nem lesz szavazás. Ez utóbbi területen az ott lakhellyel rendelkező moldovai állampolgárok Moldovában 30, erre a célra kialakított helyen adhatják le szavazatukat. A választások menetét több mint 3200 helyi és 562 külföldi megfigyelő ellenőrzi.

Maia Sandu súlyos vereséget szenvedettForrás: AFP/Daniel Mihailescu

Moldova 2014 júniusában társulási szerződést írt alá az Európai Unióval. Válaszul Oroszország korlátozta a moldovai gyümölcs-, zöldség-, gabona-, hús- és borszállítmányok importját. A moldovai gazdák számtalan tüntetésen követelték a hatóságoktól káruk megtérítését. A közvélemény-kutatások szerint éppen ezért az egykori szovjet tagköztársaságban csökken az európai irányzat népszerűsége.