Ausztria nem kér a szegény bevándorlókból

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz
Vágólapra másolva!
Még mindig túl sok bevándorló érkezik Ausztriába, ami ellen sürgősen lépéseket kell tenni – mondta Sebastian Kurz, osztrák külügyminiszter a Profil című hetilapnak.
Vágólapra másolva!

Sebastian Kurz az osztrák hírmagazinnak elmondta, hogy jelenleg Ausztria az Európai Unió legnagyobb bevándorlási rátával rendelkező tagállama, és ez egyre több konfliktussal terheli a jóléti állam intézményét.

„Ha egy olyan országunk van, ahol a migránsok az első naptól kezdve szociális juttatást igényelnek, akkor

szigorúan irányított bevándorlásra van szükség,

vagyis célirányosan a szakembereket kell beengedni, a szegénység vezérelte migrációnak pedig amennyire csak lehet, gátat kell vetni" – magyarázta Kurz.

Sebastian Kurz szerint irányított bevándorlásra van szükség Forrás: AFP/Joe Klamar

Az osztrák tárcavezető szerint a menedékkérelmek idénre megszabott 37 500-as felső határa "rendkívül magas". Mint mondta, ezt a számot a tavaly érkezett 90 ezer menedékkérő viszonylatában határozták meg, de a korábbi években ennél lényegesen kevesebben,

10-15 ezren érkeztek, ami már szintén túl soknak számított.

Kurz ismételten hangsúlyozta azt az álláspontját, miszerint végezzenek kötelező jelleggel közhasznú munkát azok a menedékjogra jogosultak, akiknek a munkapiacon nincsenek kilátásaik.

Az Unique közvélemény-kutató intézet által készített felmérés szerint - amelyet szintén hét végén ismertetett a profil - az osztrákok háromnegyede határozottan bevándorlási célországnak látja hazáját.