Szíriába készültek, az Iszlám Államhoz

Vágólapra másolva!
17 és 28 év közötti belga fiatalok útlevelét vonták be. Titkosszolgálati adatok szerint az Iszlám Államnak Belgiumban legalább 157 nyilvántartott támogatója van.
Vágólapra másolva!

A fiatalok Belgium északi és főként keleti országrészéből származnak – értesült a La Libre Belgique francia nyelvű belga napilap. Jan Jambon belga belügyminiszter ezt nem erősítette meg, csak annyit közölt, hogy a fiatalok arra készültek, hogy Szíriába induljanak.

A belga fenyegetéseket elemző központ január elején helyezte kilátásba a külföldre távozott és szélsőséges csoportokhoz csatlakozott belga állampolgárok igazolványának visszavonását vagy érvénytelenítését. Javaslatára

október végéig 26 lehetséges terrorista szervezetben harcoló vagy a csoportokhoz csatlakozni vágyó belga állampolgár személyi okmányát vonták vissza Belgiumban.

A központ adatai szerint az Iszlám Állam 2012-es megalakulása óta legalább 457 belga állampolgár csatlakozott Szíria vagy Irak területén tevékenykedő terrorista csoportokhoz. A 2016 elején mért adatok szerint 266 belga harcolt a két ország valamelyikében.

A terrorszervezetek megalakulása és a közel-keleti háború kirobbanása óta 90 belga halt meg a harcokban, de erről hivatalos megerősítés nagyon kevés esetben érkezett.

Az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió úgy tudja, a titkosszolgálatok segítségével a belga rendőrség nyár közepéig 73 embert fogott el azok közül, akik a szíriai vagy iraki harcokban kívántak részt venni.