A migránsok calais-i , „Dzsungelnek” nevezett táborának felszámolása után a francia hatóságok hétfőn megkezdték egy több mint száz sátorból álló párizsi menekülttábor – hivatalos megfogalmazás szerinti – megtisztítását is.

A calais-i „Dzsungel” után a francia hatóságok igyekeznek Párizst is „megtisztítani”: hétfőn rohamrendőrök kezdték ellenőrizni a Stalingrad metróállomásnál lévő tábor lakóit, majd autóbuszokkal szállították el azokat, akik nem rendelkeztek menedékkérelemmel, illetve nem tudták bizonyítani, hogy engedéllyel tartózkodnak az országban.

Francia rendőrök a sátraik elbontására szólítanak fel migránsokat PárizsbanForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

A táborban több százan tartózkodnak, elsősorban afgán, szudáni és eritreiai menekültek, de egyelőre nem ismert, hogy hány migránst szállítottak el onnan.

A hatóságok korábban arra tettek ígéretet, hogy a hét végéig a párizsi sátortáborokat is felszámolják, és a migránsokat az ország különböző részeiben felállított befogadóközpontokba szállítják.

Afgán migránscsoport által hátrahagyott szemetet takarítanak munkásokForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Anne Hidalgo, Párizs polgármestere az akciót megelőzően a kormányhoz fordult, kérve a Stalingrad metróállomás közelében lévő sátortábor felszámolását. A polgármester szerint a migránsok humanitárius, illetve egészségügyi helyzete drámai, helyzetük elviselhetetlen, csakúgy, mint a környék lakóié.

Francois Hollande francia elnök a múlt hét végén örömét fejezte ki, hogy a migránsok calais-i illegális táborát sikerült incidensek nélkül felszámolni, és kijelentette, hogy Franciaország nem tűr meg földjén migránstáborokat, amelyek gúnyt űznek a szolidaritás nemzeti értékéből.

A francia hatóságok az elmúlt héten mintegy 6 ezer migránst szállítottak el a Calais melletti táborból.

Egy híd alatt tábort vert afgán migránsok bontják el sátraikat rendőri utasításra PárizsbanForrás: MTI/EPA/Etienne Laurent

Országszerte három tucat menekülttáborban helyezték el őket. Mintegy 1500 kiskorú migránst ideiglenes táborban helyeztek el Calais-ban, ahonnan a megfelelő ellenőrzések lebonyolítása után Nagy-Britanniában élő rokonaikhoz távozhatnak.