Olaszország: 1100 utórengés volt

Olaszország, földrengés, San Lorenzo
A picture taken on August 27, 2016 shows a damaged car in San Lorenzo, near the Italian village of Amatrice, three days after a 6.2-magnitude earthquake struck the region. Italy held a tear-drenched funeral on August 27, 2016 for dozens of its earthquake victims as the country observed a day of mourning over a disaster that killed nearly 300 people. / AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
Vágólapra másolva!
Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően. Olaszországban 36 éve nem mértek az elmúlt hetekben tapasztalthoz hasonló pusztító erejű földrengést.
Vágólapra másolva!

Több mint 1100 utórengést regisztráltak Olaszországban a vasárnapi 6,6-es erősségű földmozgást követően,

ezek közül 240 darab 3-4-es erősségű volt, 19 pedig 4-5-ös

- közölte az olasz geofizikai és vulkánkutató intézet. Az erőteljes utólagos földmozgások miatt több épületben keletkezett kár.

- panaszolta Marco Rinaldi, Ussita polgármestere, akinek városát több rengés sújtotta az elmúlt hetekben. Castelsantangelo sul Nerában is jelentős anyagi károkat okozott a földmozgás. "Minden összedől errefelé" - mondta Mauro Falcucci városvezető.

Ennyi maradt sok helyütt a házakból Olaszországban - képünk illusztráció Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A föld helyenként 70 centiméterrel emelkedett ki vagy süllyedt meg a rengés epicentrumának közelében. Összehasonlításképpen: az augusztus 24-ei, 6,1-es olaszországi földrengés függőleges irányban maximum 18 centiméterrel mozdította el a föld felszínét.

Olaszországban 36 éve nem mértek a jelenlegihez hasonló pusztító erejű földrengést.

A vasárnap reggeli földmozgás epicentruma az umbriai Norcia közelében volt, és nem volt halálos áldozat. Nem úgy mint az augusztus 24-ei, 6,1 erősségű földmozgásnak, amely 298 emberéletet követelt.