Iraki milíciák vonták ellenőrzésük alá a Moszul és Rakka közötti utat

Vágólapra másolva!
Ellenőrzésük alá vonták iraki milíciák szerdán azt a stratégiai jelentőségű útvonalat, amely összeköti egymással az Iszlám Állam dzsihadista szervezet iraki és szíriai fellegvárát, Moszult és Rakkát – jelentette az al-Arabíja pánarab televízió.
Vágólapra másolva!

Az al-Majadín libanoni tévécsatorna az iraki autonóm Kurdisztán egyik kormányzati forrására hivatkozva közölte, hogy a dzsihadistáknak lehetőségük van elhagyni az iraki hadsereg és szövetségesei által ostromolt Moszult Szíria irányába egy déli útvonalon keresztül. Hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg egyik hírtelevízió jelentését sem.

Haider al-Abádi iraki kormányfő korábban többször hangsúlyozta, hogy az iszlamisták szökése megengedhetetlen. "A Washington vezette nemzetközi koalíció feladata megakadályozni a terroristák Szíriába szökését" – hangoztatta Abádi.

Korábban ismételten az iszlamisták tömeges moszuli exodusáról szóló hírek merültek fel, miszerint az Iszlám Állam harcosai a szomszédos Szíriába menekülnek. Az asz-Szumaríja pánarab televízió az előző nap moszuli forrásokra hivatkozva közölte, hogy a terrorszervezet vezetői harcosaiknak parancsot adtak a város kiürítésére.

Emellett a Moszul elleni támadást vezető iraki különleges egységek szerdán szüneteltették előretörésüket a város keleti negyedében. Gogdzsaliban a nap folyamán aknamentesítési feladatokat hajtottak végre, és igyekeztek az ott maradt dzsihadistáktól megtisztítani a kerületet. A bevetések során nyolc szélsőségessel végeztek, hatukkal egy alagútban. Időközben az iraki erők több száz civilt evakuáltak a Gogdzsalival szomszédos asz-Szamah negyedből.

Haider Fadhíl, a különleges egységek dandártábornoka szerint addig nem terveznek előrenyomulni, míg a levegő magas páratartalma és a felhős idő akadályozzák a repülőgépek, illetve a drónok pilótáinak látását. Az iraki fegyveres erők október 17-én indították meg a hadműveletet az ország második legnagyobb városának a visszavételéért az Iszlám Államtól.