Bassár el-Aszad arra számít, hogy legalább 2021-ig hatalmon marad. A szíriai elnök Damaszkuszban nyilatkozott angol és amerikai politikai elemzőknek és újságíróknak.

Visszautasította, hogy felelősség terhelné őt a polgárháborúért. A Szíriában kialakult helyzetért a felelősség Bassár el-Aszad szerint a lázadókat, az Iszlám Állam harcosait és az amerikai kormányzatot terheli.

A szíriai elnök megerősítette, hogy nem kíván távozni a hatalomból, és változtatásokat sem tervez a politikájában. A New York Times munkatársa, Anne Barnard tudósítása szerint Aszad kizárta annak lehetőségét, hogy politikai változások történjenek mindaddig, amíg a kormány hadereje nem kerül ki győztesen a polgárháborúból. Egyúttal ismét megerősítette, hogy
harmadik elnöki ciklusának végéig, 2021-ig nem távozik a hatalomból.

Az amerikai lap tudósítója szerint Damaszkuszban kisebb a feszültség, mint két évvel korábban, amikor ő utoljára ott járt. Új kávézók, teázók nyíltak, és tele vannak emberekkel a történelmi óvárosban, amit nem lőnek azóta, hogy a kormány megállapodott a külvárosokat hatalmukban tartó lázadókkal. 

Valíd Moallem szíriai külügyminiszter azt mondta, a végsőkig harcolnak azok ellen, akik nem ismerik el a kormány fennhatóságát. Hozzátette, Damaszkusz örömmel venné az együttműködést az Egyesült Államokkal is, bár nem számít rá.