Az egyenlítői-guineai elnök fiának autóit foglalták le a svájci hatóságok Genfben. Teodoro Obiangot pénzmosással, sikkasztással és korrupcióval gyanúsítják.

Lefoglalták az egyenlítői-guineai elnök fiának 11 luxus- és sportautóját Genfben egy előzetes korrupciós vizsgálat keretében – közölték a svájci hatóságok csütörtökön.

Teodoro Obiang Nguema 11 luxusautóját foglalták leForrás: AFP/Steve Jordan

A Teodoro Obiang tulajdonát képző járműveket hétfőn foglalták le a genfi repülőtéren, azokat ugyanis repülőgéppel akarták elszállítani az alpesi országból – tájékoztatott Henri Della Casa, a genfi ügyészség szóvivője.

Bugatti, Koenigsegg és Ferrari a listán

A L'Hebdo című lap szerint az elkobzott járművek között volt egy 2 millió euró, vagyis 616 millió forint értékű Bugatti Veyron és egy svéd gyártmányú Koenigsegg One:1 sportkocsi is. 

Steven Wade, a Koenigsegg autógyártó cég szóvivője szerint az utóbbi típusból mindössze hét darab készült, alapára pedig 2,8 millió dollár, vagyis 782 millió forint.

A genfi ügyészség által közzétett listán három Ferrari, egy McLaren P1 és egy Aston Martin One-77 típusú luxusautó is szerepel.

Pénzmosás, sikkasztás, korrupció a vád

A Le Temps című lap szerint Obiang ellen hamarosan eljárás indul a Svájccal szomszédos Franciaországban pénzmosás, közpénzek elsikkasztása és korrupció gyanúja miatt. A férfival szemben vizsgálatok folynak az Egyesült Államokban is.A L'Hebdo szerint Egyenlítői-Guinea elnökének fia gyakran látogatott Svájcba. 2015 januárja és 2016 márciusa között magánrepülőgépe nyolc alkalommal fordult meg a genfi repülőtéren, és összesen 69 napot töltött az alpesi országban.