Hillary Clinton demokrata elnökjelölt levelezési ügyében az FBI, az amerikai hírszerző ügynökség olyan hamisított dokumentumokat is vizsgál, amelyekkel feltehetően orosz hackerek próbálják befolyásolni az amerikai elnökválasztást.

Az egyik ilyen dokumentum egy levelet idéz, amelyet állítólag egy demokrata szenátor, Tom Carper, a belbiztonsági bizottság tagja küldött Clintonnak. Azt is írta benne, hogy

Nem engedjük, hogy elveszítse a választást

mondta a Reutersnek valaki, aki látta a leveleket, de neve elhallgatását kérte. Több jel azonban arra utal, hogy a levél hamis, ezért vizsgálja több más dokumentummal együtt az FBI.

Hillary Clinton korábbi e-mailezéseit újra vizsgálja az FBI, de most már feltételezhetően hamisított, a demokratákat lejáratni hivatott dokumentumokat is vizsgálnakForrás: AFP/Paul J. Richards

A hírügynökség utal például egy hétoldalas elektronikus dokumentumra is, amelyen a demokrata Joel Benenson közvélemény-kutató cégének és a Clinton Alapítványnak a logója van. Ez állítólag a felmérésekre hivatkozva „sürgős stratégiai változások” szükségességét emlegeti novembertől, beleértve „civil megmozdulásokat” és erőszakos akciókat, hogy megzavarják a választást.

Az nem egészen világos, honnan származnak ezek a dokumentumok, és hogyan kezdtek keringeni az interneten.

Az egyik másolatát Donald Trump republikánus elnökjelölt egyik korábbi munkatársa, Roger Stone tette ki közösségi oldalára azzal a megjegyzéssel, hogy „ha ez igaz: atyaisten!”

A Benenson Strategy Group nem kommentálta a dokumentumot, a Clinton Alapítvány pedig csak annyit közölt, hogy hamis. Clinton szóvivője azt mondta: ezek kétségbeesett kísérletek arra, hogy Trump kihasználja, hogy a Wikileaks kiszivárogtatta a Demokrata Párt levelezését.

Donald Trump korábban Vlagyimir Putyin orosz elnököt jobb vezetőnek nevezte Barack Obamánál. Trump orosz kapcsolatait is vizsgálta az FBI, de végül semmilyen közvetlen kapcsolatot nem találtak stábja és az orosz kormány közöttForrás: AFP/Robyn Beck

A vizsgálat tényét az FBI is megerősítette. A Reuters hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva azt közölte, hogy az FBI feltételezése szerint

az orosz kormány szándékosan próbálja így aláásni az USA-ban folyó elnökválasztás hitelességét.

Az orosz külügy ezt természetesen tagadta.

Hillary Clinton kiszivárogtatott levelezése, amelyet még külügyminiszterként magánszerveren keresztül bonyolított, a kezdetektől az elnökválasztási kampány része, de amikor két hete az FBI-ról kiderült, hogy újra vizsgálatot indított az ügyben, jelentősen csökkent Clinton előnye Trumppal szemben.

Akkor Trump arról beszélt, hogy a nyomozás újraindítása lázadás volt az FBI vezetősége részéről a Clinton-féle demokrata nyomás ellen. Szerdán pedig egy kampányrendezvényen

Barack Obama bírálta az FBI vezetését,

hogy részinformációk és kiszivárogtatások miatt indította újra a nyomozást, amelyben egyszer már megállapították, hogy Clinton „követett el hibákat, de semmi olyat nem tett, amely vádemelést vonna maga után”. Az elnök név szerint nem említette James Comey FBI-igazgatót, aki a szenátus igazságügyi bizottságát levélben tájékoztatta a nyomozás újrakezdéséről.

A Trumpot támogató Fox News szerint egy kiszivárgott levélben Clinton egyik tanácsadója azt írta Comey-ról: rossz választás volt az FBI-igazgatói posztra.

 

a.