Obama: Trump közel áll a győzelemhez

hillary clinton donald trump
Vágólapra másolva!
Miközben pár nappal az amerikai elnökválasztás előtt a demokrata Hillary Clinton mellett kampányoló Obama elnök is arra figyelmeztetett, hogy a republikánus ellenfél, "Trump közel áll a győzelemhez", két felmérés szerint Clinton, egy harmadik elemzés szerint Donald Trump vezet.
Vágólapra másolva!

A republikánusokhoz közel álló Fox televízió felmérése szerint Clinton országosan két százalékkal, 45:43 arányban vezet Trump előtt, míg a Reuters és az Ipsos közös közvélemény-kutatása öt százalékos előnyt mutatott Clinton javára - igaz, csupán az ingadozó államokban.

Két felmérés szerint Clinton vezet, egy harmadik elemzés Trump győzelmét valószínűsíti Forrás: AFP

A The Washington Post - alaposan elemezve a két elnökjelölt támogatottságát az úgynevezett ingadozó államokban - arra a következtetésre jutott, hogy

Obama elnök - aki pénteken Észak-Karolinában kampányolt Clinton mellett - szintén arra figyelmeztetett, hogy "Trump közel áll a győzelemhez".

Obama azt mondta, hogy Trump nem amerikai, embertelen és rasszista kampányt folytatott, és ezt a választóknak muszáj észrevenniük.

Közben Washington államban az egyik elektor bejelentette: nem hajlandó Clintonra adni a voksát. Robert Satiacum, a puyallup indián törzs tagja, aki az előválasztásokon Clinton pártbéli vetélytársát, Bernie Sanders vermonti szenátort támogatta, azt mondta, hogy Clinton "bűnöző".

Barack Obama elnök is a demokrata jelölt, Hillary Clinton mellett kampányol Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

A két elnökjelölt pénteken több államban is kampányolt. Trump azt ígérte, hogy biztonságossá teszi az államhatárokat, megtisztítja a bűnözéstől a nagyvárosokat, és véget vet a kormányzati korrupciónak. Clinton pedig a "rendszerszerű rasszizmust" ostorozta, és büntetőjogi reformot ígért. Az amerikai elnökválasztáson egyébként már 37 millió szavazó előre leadta a szavazatát.

Szakértők szerint a kampányt és annak végkimenetelét ugyanakkor jelentősen befolyásolhatja az is, hogy egy jelentés szerint terroristák merényletekre készülnek a napokban: New York, illetve Texas és Virginia államok lehetnek a célpontok a figyelmeztetés szerint. Az amerikai hatóságok közölték, hogy figyelik az eseményeket, és próbálnak megelőzni minden hasonló támadást. Ezt egyébként már eddig is megtették a nagyobb rendezvények esetén.