Államfőválasztás és népszavazás is van ma Bulgáriában: a köztársasági elnököt az előrejelzések szerint csak a második fordulóban sikerülhet megválasztani. A jobbközép kormánypárt nyugati irányultságú és az ellenzéki szocialisták Moszkva-barát jelöltje között dőlhet el a verseny.

Elnökválasztás kezdődött Bulgáriában, a verseny szoros küzdelemben a jobbközép kormánypárt nyugati irányultságú és az ellenzéki szocialisták Moszkvával való szorosabb kapcsolatokat ígérő jelöltje között dőlhet el. 

Szinte biztos a második forduló

Közvélemény-kutatások szerint a 21 jelölt egyike sem fog abszolút többséget szerezni az első fordulóban, így a választást a november 13-i második forduló dönti majd el, amikor a legtöbb szavazatot szerző jelölt kerül ki győztesen a versenyből. 

A legesélyesebb jelöltnek a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért politikusát, Cecka Cacseva jelenlegi parlamenti elnököt tartják.  Amennyiben megválasztják, Cacseva lesz az első női politikus az államfői tisztségben.

Cecka Cacseva, a jobbközép kormánypárt, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért elnökjelöltjeForrás: MTI/EPA/Vaszil Donyev

A közvélemény-kutatók szerint legfőbb kihívója az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt támogatásával induló független jelölt, Rumen Radev tábornok, akinek mintegy 22-23 százalékos támogatottsága a felmérések szerint 4-5 százalékkal marad el Cacseváétól. 

Az elnökválasztással egyidejűleg népszavazást is tartanak Bulgáriában – egyszerre több kérdésben is. A referendum tárgya – egyebek mellett – a választójog reformja és a pártok költségvetési támogatásának csökkentése.