A választás előtti napon történő terrortámadás veszélyére figyelmeztetett az FBI: New York államban, Virginiában és Texasban várható terrortámadás. A két elnökjelölt eközben kampányol tovább: Donald Trumpot a titkosszolgálat emberei menekítették ki egy kampánygyűlésről.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a titkosszolgálat az elnökválasztás előtti napon történő terrortámadás veszélyére figyelmeztetett. Az FBI szerint hétfőn New York államban, Virginiában és Texasban várható terrortámadás. 

Erről – a New York Post értesülései szerint – a titkosszolgálat már korábban értesítette a terrorelhárító egységeket. Arról azonban nem adtak tájékoztatást, hogy melyik államban milyen célpontoknál számítanak támadásokra. 

A terrorelhárítás és a belbiztonsági illetékesek felkészültek arra, hogy megvédjék az Egyesült Államokat"  – idézett a CBS televízió híradója nevük elhallgatását kérő FBI-tisztségviselőket. A New York Post szerint New York városában erőteljes készültség van, megnövelik a rendőri jelenlétet.

Mindkét elnökjelölt New Yorkban rendezte be főhadiszállását a választás napjának estéjéreForrás: AFP/Timothy A. Clary

A hatóságok annál is inkább komolyan veszik a jelzést, mert mindkét elnökjelölt New Yorkban rendezte be főhadiszállását a választás napjának estéjére, és azt tervezik, hogy ott ünnepelnek. 

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója nem kívánta sem megerősíteni, sem cáfolni a terrorellenes készültséget, de azt közölte, hogy a választás napján több rendőr és több nemzeti gárdista lesz az utcákon. 

Felpörgették a kampányhajrát

Eközben Hillary Clinton, a demokraták elnökjelöltje két, a republikánus jelölt Donald Trump pedig három államban kampányolt szombaton – három nappal a választás előtt. Kulcsfontosságúnak ítélt államokat kerestek fel:  Clinton Dél-Floridában és a pennsylvaniai Philadelphiában, Trump szintén Floridában, majd Coloradóban és Nevadában kampányolt.

Mindkét elnökjelölt a kisebbségi csoportokat, elsősorban a spanyolajkú közösségeket és a társadalom leszakadóban lévő rétegeit igyekezett megszólítani. Clinton azt mondta híveinek: mindenki elnöke akar lenni, azoké is, akik nem rá szavaznak. Trump pedig arra figyelmeztetett, hogy elnökként Clinton adót emelne, és ezzel kivenné a pénzt az átlagamerikaiak zsebéből. 

Trump este a nevadai Renóban tartott nagygyűlést, ám a rendezvényt incidens zavarta meg. Először valaki tiltakozni kezdett, mire Trump beszólt: "Van itt egy pasas Hillary Clinton kampányától. Mennyit fizettek ezért, 1500 dollárt? Ok, vigyék ki innen!" Ekkor az elnökjelölt védelmét ellátó titkosszolgálat munkatársai felugrottak a pódiumra, körbevették Trumpot, és a testükkel védelmezve lekísérték őt,  miközben a közönség soraiból bilincsbe verve elvezettek egy férfit.

Egy rendzavarót (középen, kék felsőben) kísérnek ki Trump kampányrendezvényérőlForrás: MTI/AP/Evan Vucci