Nagyot hajrázott Trump, de így is Clinton az esélyes

Horizontal COMBO PHOTO
(FILES) This file combination of pictures created on October 9, 2016 shows Democratic presidential nominee Hillary Clinton and Republican presidential nominee Donald Trump during the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri. With one week to go until Election Day, Hillary Clinton and Donald Trump were barnstorming battleground states November 1, 2016, as the Democratic nominee tried to pivot away from attacks on her protection of US secrets. Eager to turn divert the conversation from a renewed FBI inquiry into her use of a private email server while secretary of state, Clinton on Monday warned against her White House rival being allowed control of US nuclear launch codes. / AFP PHOTO / Paul J. Richards
Vágólapra másolva!
Kedden választanak új elnököt az Egyesült Államokban, az utolsó felmérések szerint ismét magabiztosabbnak tűnik Hillary Clinton előnye, de még nem dőlt el a verseny. Viszont ahhoz, hogy győzzön, Trumpnak az összes szoros államban nyernie kellene.
Vágólapra másolva!

A Washington Post és az ABC közös, a választás előtti utolsó felmérése szerint Hillary Clinton országosan öt százalékponttal, 48–43-ra vezet Donald Trump előtt. Mivel Amerikában nem közvetlen az elnökválasztás, hanem minden államban elektorokat választanak, ezért ez a viszonylag nagy előny nem jelenti azt, hogy Clinton gyakorlatilag győztesnek érezheti magát, de több fontos következtetést le lehet vonni belőle.

Forrás: AFP/Paul J. Richards

Az is lényeges információ, hogy a valószínűleg Clintonra szavazók 55 százaléka mondja azt, hogy azért tesz így, mert valóban őt támogatja (és nem csak mondjuk a kisebbik rossznak tartja). Trumpnál ez az arány csak 43 százalék. És az is fontos, hogy

a magukat függetlennek valló szavazók egyre nagyobb aránya mondja azt, hogy Clintonra fog szavazni.

Sokkal többen mondják azt (58 százalék 32-vel szemben), hogy szimpatikusabb Clinton személyisége, és azt is (55–36), hogy a képességei alkalmasabbá teszik az elnöki posztra, mint Trumpot.

Az is Clintont segítheti az utolsó napokban, hogy az FBI bejelentette: az e-mail botrány legújabb fordulója után sem változott a véleményük: nem kell vádat emelni az ügyben Hillary Clinton ellen.

Még a Donald Trumpot elkötelezetten támogató Fox News közvélemény-kutatása szerint is két ponttal Clinton vezet. Ő vezet a CBS News és a New York Times közös felmérése szerint is, de előnye 3 százalékpontra csökkent a korábbi adatokhoz képest.

Ugyanígy három százalékpont az előnye a Politico és a Morning Consult közös közvélemény-kutatása szerint (45–42), amelyet pénteken és szombaton készítettek. Itt is azt mérték, hogy egyre több bizonytalan döntötte el, kire szavaz majd. De egy bizonytalansági tényezőt is említenek: a valószínűleg szavazók 8 százaléka azt mondta, hogy a libertariánus Gary Johnsonra szavazna, 4 százaléka pedig a zöld Jill Steinre – de nekik várhatóan egyetlen elektoruk sem lesz, hiszen a legtöbb államban a győztes elviszi az összeset.

Kampánytáblák New Hampshire-ben Forrás: AFP/Dominick Reuter

A férfiak között 44–43-ra Trump, a nőknél 47–41-re Clinton vezet. A fehér szavazóknál 10 pontos Trump előnye, de ők iskolázottság szerint nagyon megosztottak: a legalább főiskolai végzettségűeknél ugyanis Clinton előnyét mérték (48–41), az ennél alacsonyabb végzettségűeknél viszont Trump előnye 19 pontos. Clinton az afroamerikaiaknál 80–11-re, a spanyol ajkúaknál pedig 61–27-re vezet.

Ez pedig el is döntheti a választást.

Sokan már szavaztak

Szombati adat szerint már közel 40 millióan éltek a korai szavazás lehetőségével. Ebből sokan az úgynevezett csatatérállamokban, ahol a választás valójában eldől. Floridában például már több mint ötmillióan, Észak-Karolinában pedig közel hárommillióan szavaztak.

Bár ezeket a szavazatokat is csak akkor számolják össze, amikor véget ért a választás, de azt már lehet tudni, hogy váratlanul sok spanyol ajkú választó adta már le a szavazatát.

Sorban álló korai szavazók Miamiban Forrás: AFP/Rhona Wise

A New York Times szerint ez megnöveli Clinton és csökkenti Trump esélyeit – hiszen ő nehezen teszi jóvá azokat a megjegyzéseit, amelyekben minden mexikói bevándorlót erőszaktevőnek és drogkereskedőnek nevezett.

A Politico számításai szerint Floridában a korai szavazóknál 14 százalék a spanyol ajkúak aránya – vagyis jóval nagyobb, mint amekkora a 2012-es választáson volt. A korábbi választásokon a spanyol ajkúak jellemzően kisebb arányban szavaztak, mint akár a fehérek, akár a feketék. Ha most többen mennek el közülük szavazni, mint szoktak, az mindenképp Hillary Clintonnak kedvez.

A csatatérállamok

Az 50 állam és a főváros tehát külön-külön választ elektorokat. A többségüknél gyakorlatilag biztosra lehet venni az eredményt. A Washington Post szerint

összesen 15 államban kérdéses még a végeredmény:

Arizonában, Coloradóban, Floridában, Georgiában, Iowában, Michiganben, Nevadában, New Hampshire-ben, Új-Mexikóban, Észak-Karolinában, Ohióban, Pennsylvaniában, Utahban, Virginiában és Wisconsinban.

Ezeket ábrázoltuk a 270towin.com térképén:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Ezek szerint tehát Clinton már most biztosra veheti 195 elektor támogatását, Trump pedig 157-ét. Persze a csatatérállamok között is van olyan, ahol sokkal nagyobb valamelyik jelölt győzelmének a valószínűsége. Nézzük meg őket egyenként!

Arizona

Arizonában utoljára 1996-ban nyert demokrata jelölt, Bill Clinton. A felmérések szerint most is Donald Trump vezet, az előző két elnökválasztás államonkénti eredményét 99 százalékos pontossággal eltaláló Nate Silver oldala, a Fivethirtyeight szerint pedig 76 százalékos valószínűséggel el is viszi az államot.

A demokraták itt is a spanyol ajkú szavazókban bíznak, akik egyre többen vannak az államban. Ennek ellenére ezt a 11 elektort adjuk oda Trumpnak.

Colorado

Colorado igazi ingadozó állam. Az elmúlt húsz év választásai közül 1988-ban id. Bush nyert itt, 92-ben Bill Clinton, 96-ban a republikánus Dole, 2000-ben és 2004-ben Bush, utána viszont kétszer Obama.

A RealClearPolitics közvélemény-kutatásokat összegző felmérése szerint most Hillary Clinton előnye 4,3 százalék, a Fivethirtyeight pedig több mint 70 százalékos valószínűséggel adja neki az államot. Tehát az itteni 9 elektort adjuk mi is neki.

Florida

Az állam, amely mindenkinek elsőre eszébe jut, ha csatatérállamokról van szó. Az előző két választást Obama nyerte itt, az azt megelőző kettőt viszont Bush. Florida azért is fontos, mert a csatatérállamok közül ez adja a legtöbb elektort, 29-et. Vagyis,

ha Trump elbukja Floridát, gyakorlatilag nem marad esélye arra, hogy elnök legyen.

Nem véletlen, hogy mindkét jelölt aktívan kampányol itt. A RealClearPolitics átlaga minimális, egy százalékpontos Clinton-előnyt mutat, de ez bőven a hibahatáron belül van. Minimális a különbség a Fivethirtyeight valószínűségszámításánál is: 47,4 százalék Clinton, 52,3 Trump esélye.

Georgia

Georgiában 1992 óta csak republikánus jelöltek nyertek, idén mégis váratlanul szoros a verseny. Itt az a kérdés, hogy a demokraták mennyire tudják mobilizálni az őket támogató afroamerikai szavazókat. Ennek érdekében az utóbbi hetekben el is kezdtek tv-hirdetésekre költeni.

Talán ennek hatására is, a RealClearPolitics szerint a felméréseket összesítve 1,6 százalékpont Clinton előnye. A Fivethirtyeight szerint ugyanakkor az állam több mint 80 százalékos valószínűséggel Trumpé lesz. Neki ez azért is lenne nagyon fontos, mert elég sok, 16 elektorról van szó.

Iowa

Iowában magabiztos, 3 százalékos előnnyel vezet Trump, és több mint 70 százalékos valószínűséggel meg is szerzi az itteni elektorokat. Így az itteni hat elektort mi is nekiadjuk a saját számításunkban.

Forrás: AFP/Mandel Ngan

Michigan

Michiganben 1988 óta nem nyert republikánus jelölt, Hillary Clinton számára viszont fontos figyelmeztetés, hogy Bernie Sanders nyerte itt a demokrata előválasztást. Trump pedig kihasználhatja, hogy sokan vannak itt potenciális támogatói, a fehér, nem diplomás férfiak.

Ezért mindkét tábor elkezdett pénzt költeni itt is, sőt, hétfőn Clinton és Barack Obama is ellátogat az államba. A RealClearPolitics összegzése szerint Clinton mindössze 1,6 százalékkal vezet itt, a Fivethirtyeight viszont közel 80 százalékos valószínűséggel neki adja az itteni 16 elektort. Tegyünk mi is így.

Nevada

1980 óta mindig az nyerte az elnökválasztást, aki Nevadában is nyert. Azt persze nem lehet kijelenteni, hogy ez az állam dönti el a választást, hiszen mindössze hat elektorról van szó. Azt viszont jelzi, hogy mennyire megosztott az állam. Las Vegas és környéke például jellemzően demokrata, míg a sivatagi kisvárosok republikánusok.

A kampány alatt Trump populista üzenetei kedvező fogadtatásra találtak az államban, a korai szavazók közötti felmérések viszont ugyanakkora demokrata előnyt mutatnak, mint 2012-ben. A Fivethirtyeight gyakorlatilag 50-50 százalékra teszi mindkét jelölt esélyét, hogy megnyerje az államot.

New Hampshire

Itt az elmúlt hat alkalomból ötször a demokrata jelölt nyert, de erősek a republikánusok pozíciói is. Clinton folyamatosan visszaesett a felmérések szerint, de még így is vezet, a RealClearPolitics átlaga szerint több mint két százalékkal. Ennek ellenére még nem tekinthető lefutottnak a verseny az itteni négy elektorért.

Új-Mexikó

Az elmúlt hat választásból csak egyszer tudott itt republikánus jelölt nyerni (Bush 2004-ben), Obama ráadásul nagy fölénnyel nyert itt mindkét alkalommal. Itt viszont az bonyolítja a helyzetet, hogy a libertariánus jelölt, Gary Johnson a felmérések szerint elviheti a szavazók hét százalékát.

Gary Johnson Forrás: AFP/Bryan R. Smith

Hogy a demokraták nem érzik biztosnak a győzelmüket, az is bizonyítja, hogy meglepően sok pénzt költöttek itt reklámra az utolsó héten. A RealClearPolitics is mindössze másfél százalékos Clinton-előnyt mér, a Fivethirtyeight viszont több mint 80 százalékos valószínűséggel neki adja az állam öt elektorát. Így mi is ezt tesszük.

Észak-Karolina

Itt is szinte lehetetlen megjósolni az eredményt. Az állam egyébként jellemzően republikánus, de 2008-ban Obama nyerni tudott itt. A felmérések szerint most másfél százalék Trump előnye, és Nate Silver is az ő győzelmét valószínűsíti, de csak 52 százalékos eséllyel. Ráadásul rengeteg energiát és pénzt fordít mindkét párt az itteni kampányra.

Ohio

Itt az elmúlt 32 év választásai úgy alakultak, hogy két republikánus győzelmet két demokrata siker követett. Mivel Obama kétszer is nyert itt, így a sorminta szerint most Trump-győzelem következik.
Ezt valószínűsítik a felmérések is. A RealClearPolitics szerint 2,8 százalékkal vezet, a Fivethirtyeight szerint kétszer akkora esélye van nyerni itt, mint Clintonnak. A demokraták ugyan próbálnak egy utolsó hajrát nyitni itt is, még Beyoncé és Jay Z is felszólalt Clevelandben Hillary Clinton mellett, de valószínűleg ez is kevés lesz. Az itteni 18 elektort odaadhatjuk Trumpnak.

Pennsylvania

Első ránézésre furcsa lehet, hogy Pennsylvania is bekerült a csatatérállamok közé, hiszen az elmúlt hat elnökválasztáson a demokraták nyertek itt. Viszont magas a Trumpot támogató, munkásosztálybeli fehérek aránya. A demokraták itt is érezték a veszélyt, ezért

egyre erősebben kampányolnak az utolsó hetekben,

Clinton maga kétszer is ellátogatott az államba, Joe Biden jelenlegi alelnök pedig, aki Pennsylvaniában született, az egész hétvégét itt töltötte.

Forrás: AFP/Brendan Smialowski

A felmérések átlaga ugyan csak szűk, 1,7 százalékos Clinton-előnyt mutat, de 75 százalékos valószínűséggel övé lesz az itteni 20 elektor.

Utah

Utahban 1964 óta mindig a republikánus jelölt nyert, és most is minimális annak az esélye, hogy Clinton kapja az itteni hat elektort.

De az sem mondható biztosra, hogy Trump nyer itt.

Függetlenként ugyanis elindult a választáson egy utahi születésű mormon, Evan McMullin. 34 államban lehet majd rá szavazni, de egyedül itt van rá esélye, hogy számottevő eredményt elérjen. Vannak olyan felmérések, amelyek szerint megközelítette Donald Trumpot. Az is fontos, hogy a szintén mormon Mitt Romney korábbi elnökjelölt (aki 73 százalékkal nyert itt) nem támogatta Trumpot.

Evan McMullin Forrás: AFP/2016 Getty Images/George Frey

Ennek ellenére számításunkban nekiadjuk az itteni hat elektort, hiszen óriási szenzáció lenne, ha McMullin nyerné az államot.

Virginia

Itt egy ideig folyamatosan olyan magas demokrata előnyt mutattak a felmérések, hogy túl sok pénzt egyik fél sem ölt az itteni kampányba. Ráadásul a demokrata alelnökjelölt, Tim Kaine Virginia szenátora. Az utóbbi hetekben azonban szorosabb lett az állás, ezért bekerült a csatatérállamok közé.

Még így is Clinton vezet, a RealClearPolitics átlaga szerint 1,6 százalékkal, és több mint 80 százalékos valószínűséggel el is viszi az itteni 13 elektort.

Wisconsin

Wisconsinban 1984 óta nem tudott republikánus jelölt nyerni, most is több mint öt százalékkal vezet Hillary Clinton a felmérések átlaga szerint, és 80 százalékos valószínűséggel övé az állam. Trump azonban indított egy utolsó hajrát, ezért kerülhetett be a csatatérállamok közé. De a mi számításainkban az itteni 10 elektort Clintonnak adjuk.

Így néz ki a módosított térkép:


Click the map to create your own at 270toWin.com

Vagyis eszerint Clinton minimum döntetlenre tudja hozni a választást, hacsak valami komoly meglepetés nem történik az utolsó nap. Ha pedig az öt legszorosabb állam közül egyet is megnyer, akkor

szinte biztosan ő lesz a következő elnök.