Többen meghaltak pokolgépes merényletekben Irakban: mindkét esetben autóba rejtették a bombákat, az egyiknél egy mentőautóba.

Legkevesebb 25-en haltak meg és több mint ötvenen sebesültek meg autóba rejtett pokolgéppel elkövetett merényletekben vasárnap Irakban.

Az északi Tikrítben egy robbanószerrel megrakott mentőautóval hajtottak végre merényletet ismeretlen szélsőségesek a reggeli csúcsforgalomban. Tizenöten vesztették életüket, köztük több rendőr, harminchárman megsebesültek.

Szamarrában legkevesebb tizenegy ember, köztük tíz iráni síita zarándok halt meg két, szintén gépkocsiban elrejtett pokolgéppel végrehajtott támadásban, amelyet a síita iszlám egyik legszentebb helyét, az al-Askari mecsetet látogató zarándokok számára fenntartott parkolóban követtek el.

Mindkét városban kijárási tilalmat rendeltek el. Az Iszlám Állam szunnita szélsőséges szervezet közleményben vállalta magára a merényletek elkövetését, azt állítva, hogy összesen három öngyilkos merénylő vett részt az akciókban, közülük ketten Szamarrában.

Az Iszlám Állam felfokozta támadásait Irak különböző részein, amióta a kormány az Egyesült Államok támogatásával október 17-én hadműveletet indított Moszul visszafoglalására.