Simicskó: A regionális együttműködés felértékelődött Európában

2016.11.07. 18:55

A regionális együttműködés felértékelődött Európában, így az összefogás és a külső határok közös védelme nagy hangsúlyt kapott a Közép-Európai Védelmi Együttműködés ausztriai tanácskozásán - mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a CEDC első munkaülése után.

A miniszter tájékoztatása szerint a találkozón résztvevő országok egyetértettek abban, hogy a 2015-ben tapasztaltak, vagyis több százezer illegálisan érkező migráns átvonulása Európán ne ismétlődhessen meg.

Elmondta továbbá, hogy a CEDC-értekezleten jelenlévő országok hasonló biztonsági és jogi lépéseket tettek vagy tesznek a jövőben, amelyeket Magyarország már foganatosított.

Simicskó István honvédelmi miniszter a Közép Európai Védelmi Együttműködési Kezdeményezés védelmi minisztereinek találkozójánForrás: MTI/Krizsán Csaba

A miniszter a találkozón leszögezte: a legális bevándorlás kérdésében Magyarországnak karakteres véleménye van.

  Szolidárisak vagyunk az unióval, megvédjük az európai külső határokat, azonban nemzetállami keretek között magunk szeretnénk eldönteni, hogy kikkel szeretnénk együtt élni

- jelentette ki.

Simicskó kiállt amellett, hogy az uniónak a kötelező kvóta kérdése helyett a menekültek származási országában való hatékony rendezést kellene végrehajtania.

Akciótervvel készülnének a török megállapodás kudarcára

Hans Peter Doskozil osztrák védelmi a megbeszélést követő sajtótájékoztatón kijelentette: "Az európai stabilitás érdekében nagyon fontos a balkáni térség helyzete". Kilátásba helyezte, hogy Ausztria Szerbiát harminc éjjellátó eszközzel és Bulgáriát pedig negyven szállítójárművel segítené. Továbbá a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett államok számára folyósítandó uniós pénzügyi segítséget szorgalmazott.

Doskozil bejelentése szerint a CEDC országok belügyminisztereivel akciótervet dolgoznának ki arra az esetre, ha a Törökország és az unió közötti megállapodás "meghiúsul", amelyre a miniszter meglátása szerint fel kell készülni. Úgy vélte, hogy az egyezményt eddig nem tartották be, csak kevés menekültet toloncoltak vissza Törökországba, és a görögországi szigeteken lévők száma pedig megháromszorozódott. Kérdésre válaszolva azt sem tartotta kizártnak, hogy az unió és Törökország közötti egyezmény meghiúsulásával még több menekült érkezhet Európába.

A burgenlandi Boldogasszony (Frauenkirchen) településen hétfőn tartott értekezleten részt vesznek Csehország, Ausztria, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Horvátország és Szlovénia illetékes miniszterei, továbbá a menekültkrízisben szintén érintett és meghívott Szerbia, Macedónia és Montenegró is. A tanácskozás kedden folytatódik Szarajevóban, ahol az a bosznia-hercegovinai EUFOR ALTHEA uniós katonai művelet helyzetéről tájékozódnak.

A CEDC soros elnöke idén Ausztria.