Az SAS, a brit hadsereg különleges légi alakulata megkezdte a vadászatot kétszáz brit dzsihádista után Irakban. Meg kell ölniük őket, mielőtt visszatérnének Nagy-Britanniába, és merényleteket követnének el.

Az SAS 75 éves történetének talán legfontosabb titkos küldetése kezdődött meg Irakban. A katonák a Sunday Times értesülése szerint utasítást kaptak, hogy „bármilyen eszközt” igénybe véve öljék meg vagy fogják el a brit dzsihádistákat.

„Több száz nagyon rossz ember nevét tartalmazó halállista készült – mondta a lapnak egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú védelmi forrás. – A legtöbbjük brit” – tette hozzá.

A britek a sajátjaikat vadásszák leForrás: Getty Images/2005 Getty Images/John Moore

Elmondta azt is, hogy a misszióban több nemzet különleges egységei vesznek részt; az SAS a brit állampolgárokat fogja levadászni.

Az illetékes elismerte, hogy nem tudják, pontosan hány brit harcol Irakban, és nem ismerik a személyazonosságukat sem.

Becslések szerint hétszáz brit harcolhat az Iszlám Állam soraiban Irakban és Szíriában – emlékeztetett az Independent. Az SAS halállistáján a 200 legfontosabb szerepel közülük, olyanok, akik közvetlen veszélyt jelentenek Nagy-Britannia számára.

A misszióban több ország vesz résztForrás: AFP/Essam Al-Sudani

A hírek szerint van közöttük 12 bombagyártó, akik brit egyetemeken tanultak elektronikát, mielőtt a Közel-Keletre utaztak volna, hogy valamelyik terrorista csoporthoz csatlakozzanak.

Akiket elfognak, azokat valószínűleg átadják az iraki hatóságoknak. Ha bűnösnek találják őket, akkor halálbüntetés vár rájuk.