Nyakörveket és szájkosarakat dobáltak a moszkvai brit követségre

2016.11.07. 23:53

Szájkosarakat és nyakörveket dobáltak tüntetők Moszkvában a brit nagykövetségre. Ez volt a válasz arra, hogy a múlt héten Londonban az oroszok szíriai beavatkozása miatt tiltakoztak az orosz követségnél.

Amerikai zászlós matricával dekorált szájkosarakat és nyakörveket dobáltak be tüntetők Moszkvában a brit nagykövetségre - közölte hétfő este a Rosszija24 orosz hírtelevízió.

A tévécsatorna szerint több ifjúsági szervezet tüntetett, kifejezve a Londonban dolgozó orosz diplomaták iránti támogatását. A TASZSZ hírügynökség beszámolója szerint szíriai és orosz diákok vonultak a képviselet elé, "El a kezekkel az orosz diplomatáktól!", és "El a kezekkel Oroszországtól!" feliratú transzparensekkel.

Az NTV csatorna híroldala az "Anglia, vedd le magadról az Egyesült Államok pórázát!" feliratokat emelte ki tudósításában a több száz fős tüntetésről.

Próbababák végtagjaival tiltakoztak

A fővárosban működő brit nagykövetség előtt azután kezdődtek tiltakozó megmozdulások, hogy múlt csütörtökön tüntetők műanyag próbababák karjaival a londoni orosz nagykövetségnél eltorlaszolták a konzuli részleg bejáratát, ekképpen tiltakozva Moszkva szíriai beavatkozása, különösen az Aleppó környékén történtek miatt.

Az akcióval egy időben a képviselet telefonvonalai is elnémultak.A londoni orosz nagykövetség honlapján a történtekért Boris Johnson brit külügyminiszter október 12-én elhangzott parlamenti beszédét okolta, amelyben a tárcavezető kijelentette: szeretné, ha a londoni orosz nagykövetség előtt lennének háborúellenes tüntetések. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a csütörtöki tiltakozás részvevőinek manipulálásával, sőt az akció megszervezésével vádolta meg a brit kormányt.Az NTV szerint pénteken moszkvai tüntetők szintén próbababák végtagjait dobálták be a brit követségre.