Bírság a kórháznak, mert megalázták a lányt, aki nem jól beszélt románul

Vágólapra másolva!
A kolozsvári sürgősségi gyermekkórháznak nem sikerült bírósági úton érvényteleníttetnie azt a bírságot, amelyet az intézményre és egy orvosára rótt ki a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács egy magyar lánynak a hiányos román nyelvtudása miatti megalázása okán.
Vágólapra másolva!

A kolozsvári táblabíróságon szeptember végén kimondott elsőfokú ítéletről keddi hírlevelében tájékoztatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a diszkriminációellenes eljárás elindítója.

Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke szerint az ítélet is bizonyítja: helyénvaló az a törekvésük, hogy biztosítsák a nyelvi jogokat az egészségügyben. Hozzátette: a betegek épsége, egészsége múlhat azon, hogy el tudják-e mondani panaszaikat az őket értő, nyelvüket beszélő személyzetnek.

Csökkentenék a küszöböt

A politikus megjegyezte, az RMDSZ annak a törvénybe iktatására törekszik, hogy az egészségügyben is törvény írja elő a kisebbségi nyelvhasználat jogát azokon a településeken, amelyeken egy kisebbség aránya meghaladja a jelenlegi nyelvhasználati küszöbértéket. Ez a küszöbérték jelenleg húsz százalék Romániában, de az RMDSZ azt is kezdeményezi, hogy csökkentsék tíz százalékra, és érvényesítsék a nyelvhasználati jogokat azokban a városokban is, ahol a kisebbség aránya nem éri el a tíz százalékot, de a közösség lélekszáma meghaladja az ötezer főt. Hozzátette,

ez a törvénymódosítás 174 000 erdélyi magyar ember számára tenné lehetővé az anyanyelvű ügyintézést.

A székelyföldi Olasztelekről származó 17 éves lány február közepén egy baleset következtében került a kolozsvári gyermekkórházba, ahol az orvos elutasította, hogy tolmács útján beszéljen vele, és megszégyenítette hiányos román nyelvtudása miatt. A diszkriminációellenes tanács április elején megállapította, hogy nyelvi és etnikai alapú hátrányos megkülönböztetés történt, és az orvost 1000 lejre (70 ezer forint), a kórházat pedig 2000 lejre (140 ezer forint) bírságolta. Ezt a bírságot próbálta bírósági úton érvényteleníttetni a kórház.