Horrortörténeteket mesélnek a felszabadított irakiak

2016.11.08. 05:46

Az iraki hadsereg moszuli előrenyomulásával a már felszabadított civilek meséltek a dzsihádisták rémtetteiről. Azt mondják, az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein. Még a csecsemőket is fejbe lőtték.

A hét végén felszabadított Hammam al-Alil városának egyetlen részét sem kímélték a szunnita szélsőségesek. A 29 éves Rijád Ahmed a hálószobája elfüggönyözött ablakából leste, hogyan hurcolják a dzsihádisták foglyaikat egy hevenyészett börtönbe az utca túloldalán, majd pedig kivégzésre az éj leple alatt. 

Az egykori angoltanár felidézte, ahogy az áldozatok kínjukban sikoltoztak, miközben ő és több tucat szomszédja az iszlamisták egyik fogdájának közelében rejtőzködve húzta meg magát. 
Az ördög maga is megdöbbenne az Iszlám Állam kínzási módszerein. Egyszerűen felfoghatatlan!” – mondta Ahmed. Csak az ő utcájában hat embert gyilkoltak meg az iszlamisták, köztük volt saját apja és egy szomszédja, valamint egy háromtagú család. 

A Hammam al-Alilban maradt civilek arról számoltak be, hogyan rejtőzködtek összezsúfolódva egy-egy házban százával napokig, hogy ne kényszerítsék őket a dzsihádisták Moszulba. „Nem tudták, hogy itt vagyunk. Csendben voltunk. Semmi fény, semmi hang, beszélni is csak suttogva mertünk” – mondta Ahmed. 

Családja élelmiszert halmozott fel, hogy ne kelljen kimenniük, de így is mindenki lesoványodott, és a mellékhelyiség használata is lebukással fenyegetett. Amikor hétfőn rejtekhelyeikről előjöttek a város lakói, jó ideje első alkalommal üdvözölhették egymást a szomszédok. 

Ilyen ketrecekben tartották a foglyaikatForrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

„Ha csak néhány nappal később jön a hadsereg, Moszulban lennénk most. Az Iszlám Állam el akart hurcolni minket” – mesélte a férfi.

Mások nem voltak ennyire szerencsések. A mérnökhallgató Tarik elmondta, hogy ő és tucatnyi szomszédja négy napig elbarikádozták magukat a házában, mielőtt az Iszlám Állam harcosai elmenekültek volna. Egy nap dzsihádisták az iraki hadsereg egyenruhájába öltözve elhitették néhány családdal, hogy a felszabadítóikként érkeztek. Amikor azonban a családok kimentek üdvözölni az álruhás dzsihádistákat, azok megölték őket. Még egy egyéves csecsemőt is fejbe lőttek.” Az Iszlám Állam Hammam al-Alil mezőgazdasági főiskoláját több száz ember meggyilkolásához használta az iraki kormánycsapatok érkezése előtti napokban. Megkínozták őket, majd kivitték az embereket a lakónegyedből, és lelőtték őket, vagy elvágták a torkukat.  Az iraki hadsereg szerint legalább száz lefejezett civil holttestére bukkantak az épületegyüttes közelében. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK