Donald Trump lesz az Egyesült Államok 45. elnöke, miután Hillary Clinton elbukta a történelem talán két legnépszerűtlenebb elnökjelöltjének csatáját. Az óriási izgalmakat és szoros eredményeket hozó versenyben Trump végül az elektorok számát tekintve nagy előnnyel győzött. Republikánus többségű lesz a szenátus és a képviselőház is.

Köszönetet mondott híveinek Donald Trump, akit az Egyesült Államok 45. elnökévé választottak. Trump helyi idő szerint szerda hajnalban, megválasztása után a republikánus párt választási főhadiszállásán mondott beszédében hangsúlyozta: „Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem”.

Az elnökválasztás percről percre
Az Origo percről percre követte az elnökválasztás eseményeit

A milliárdos üzletemberből lett politikus egységre szólította fel az amerikai nemzetet, republikánusokat és demokratákat egyaránt. „Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell” – jelentette ki. Trump az amerikai nemzet újjáépítését és – mint fogalmazott – az amerikai álom megújítását ígérte.

Donald Trump minden várakozásra rácáfoltForrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Clinton elismerte a vereségét

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez. Ugyanakkor többen furcsának találják, hogy nem állt ki a nyilvánosság elé, nem ismerte be vereségét a támogatói és a tévénézők milliói előtt.

Clinton bukásához az kellett, hogy a nagy keleti billegő államok közül mindhármat elbukja (Florida, Észak-Karolina, Pennsylvania), illetve az észak ipari övezetben kikapjon Wisconsinban és Michiganben is. Kisebb pozitív meglepetést csak Nevadában tudott okozni, de a kisebb csatatérállamokban is inkább kikapott, mint nyert. A CNN elemzése szerint Clinton bukásában az is szerepet játszott, hogy Obamához képest kevesebb fiatalt, afroamerikait és spanyol ajkút tudott megszólítani, de az ázsiai származású szavazók között is visszaesett a támogatottsága.  

Obama: A nap fel fog kelni

Bármi történjék is, a nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa – üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon. A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, „néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le.

Obama: A nap holnap is felkelForrás: AFP/Nicholas Kamm

Donald Trump a keddi elnökválasztáson 289 elektori helyet szerzett, míg Hillary Clinton csak 218-at. Az elnöki poszt megszerzéséhez 270 elektorra van szükség. A republikánusok nemcsak az elnöki, hanem a képviselőházi és a szenátusi többséget is megszerezték. 

Orbán is gratulált

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson. A kormányfő angolul közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Rajta kívül több európai politikus is gratulált az új elnöknek.