Elsöprő győzelmet aratott Donald Trump

amerikai elnökválasztás 2016 Donald Trump
Republican presidential elect Donald Trump (L) waves to supporters during election night at the New York Hilton Midtown in New York on November 9, 2016. / AFP PHOTO / JIM WATSON
Vágólapra másolva!
Donald Trump lesz az Egyesült Államok 45. elnöke, miután Hillary Clinton elbukta a történelem talán két legnépszerűtlenebb elnökjelöltjének csatáját. Az óriási izgalmakat és szoros eredményeket hozó versenyben Trump végül az elektorok számát tekintve nagy előnnyel győzött. Republikánus többségű lesz a szenátus és a képviselőház is.
Vágólapra másolva!

Köszönetet mondott híveinek Donald Trump, akit az Egyesült Államok 45. elnökévé választottak. Trump helyi idő szerint szerda hajnalban, megválasztása után a republikánus párt választási főhadiszállásán mondott beszédében hangsúlyozta: „Valamennyi amerikai elnöke leszek, ez nagyon fontos nekem”.

Az elnökválasztás percről percre

Az Origo percről percre követte az elnökválasztás eseményeit

A milliárdos üzletemberből lett politikus

egységre szólította fel az amerikai nemzetet,

republikánusokat és demokratákat egyaránt. „Együtt kell működnünk, egyesülnünk kell” – jelentette ki. Trump az amerikai nemzet újjáépítését és – mint fogalmazott – az amerikai álom megújítását ígérte.

Donald Trump minden várakozásra rácáfolt Forrás: AFP/2016 Getty Images/Joe Raedle

Clinton elismerte a vereségét

Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerda hajnali háromnegyed háromkor telefonon gratulált republikánus párti vetélytársának, Donald Trumpnak a választási győzelemhez. Ugyanakkor többen furcsának találják, hogy nem állt ki a nyilvánosság elé, nem ismerte be vereségét a támogatói és a tévénézők milliói előtt.

Clinton bukásához az kellett, hogy

a nagy keleti billegő államok közül mindhármat elbukja

(Florida, Észak-Karolina, Pennsylvania), illetve az észak ipari övezetben kikapjon Wisconsinban és Michiganben is. Kisebb pozitív meglepetést csak Nevadában tudott okozni, de a kisebb csatatérállamokban is inkább kikapott, mint nyert. A CNN elemzése szerint Clinton bukásában az is szerepet játszott, hogy Obamához képest kevesebb fiatalt, afroamerikait és spanyol ajkút tudott megszólítani, de az ázsiai származású szavazók között is visszaesett a támogatottsága.

Obama: A nap fel fog kelni

Bármi történjék is, a nap reggel fel fog kelni, és továbbra is Amerika lesz a Föld legnagyszerűbb országa – üzente a választás éjszakáján, szerda hajnalban a választópolgároknak Barack Obama amerikai elnök az egyik közösségi oldalon. A hamarosan leköszönő elnök szerint kimerítő, feszült, „néha egyenesen furcsa” kampányidőszak zárult le.

Obama: A nap holnap is felkel Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Donald Trump a keddi elnökválasztáson

289 elektori helyet szerzett,

míg Hillary Clinton csak 218-at. Az elnöki poszt megszerzéséhez 270 elektorra van szükség. A republikánusok nemcsak az elnöki, hanem a képviselőházi és a szenátusi többséget is megszerezték.

Orbán is gratulált

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált a Facebook közösségi oldalon szerda reggel Donald Trump győzelméhez az amerikai elnökválasztáson. A kormányfő angolul közzétett üzenetében azt írta: micsoda nagyszerű hír, a demokrácia még mindig él.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált Donald Trumpnak az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez. Rajta kívül több európai politikus is gratulált az új elnöknek.