Fájdalmasnak nevezte a vereséget Hillary Clinton

Hillary Clinton, amerikai elnökválasztás 2016
US Democratic presidential candidate Hillary Clinton makes a concession speech after being defeated by Republican president-elect Donald Trump as former President Bill Clinton(L) and running mate Tim Kaine look on in New York on November 9, 2016. / AFP PHOTO / JEWEL SAMAD
Vágólapra másolva!
Nyilvánosan elismerte az elnökválasztáson elszenvedett vereségét Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt, és együttműködést ajánlott Donald Trump megválasztott amerikai elnöknek.
Vágólapra másolva!

Egyórás késéssel érzelmes beszédet tartott Hillary Clinton demokrata elnökjelölt, aki Trumppal ellentétben nem a választás éjszakáján, hanem csak helyi idő szerint másnap délelőtt állt a nyilvánosság elé.

Elismerte a vereséget Hillary Clinton Forrás: AFP/Jewel Samad

„El kell fogadnunk az eredményt, és a jövőbe kell tekintenünk” – jelentette ki Hillary Clinton. A politikus azt mondta,

Arról is beszélt, hogy nyitottsággal és a vezetés lehetőségével tartoznak Trumpnak, hiszen ő lesz az Egyesült Államok elnöke.

„Ez fájdalmas volt, és hosszú ideig az is marad” – mondta a vereségről. Hozzátette, nem ezt akarták, nem erre számítottak, és megérti, mennyire kiábrándultak a támogatói, hiszen ő is az. Ugyanakkor szerinte

a kampány nem egy emberről vagy egy választásról szólt, hanem „egy országról, amelyet szeretünk”.

Beszédében a kampányát a legjobbnak nevezte, amit bárki valaha kívánhat, és köszönetet mondott a családjának, a stábjának, az önkénteseknek, a támogatóknak és a szavazóknak, valamint Barack és Michelle Obamának, akiknek „az ország hálával tartozik”. Hillary Clinton arra biztatta az embereket, hogy amit helyesnek tartanak, azért mindig küzdjenek, mert megéri. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak erős, befogadó és jószívű országnak kell lennie, és "a mi állampolgári felelősségünk, hogy tisztességesebb országot építsünk".