Annak ellenére, hogy az előrejelzések alapján szinte mindenki Hillary Clinton győzelmére számított, a republikánus Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást. Clintonnak nem sikerült mozgósítania és kellőképpen maga mellé állítania azokat a társadalmi csoportokat, főleg a színes bőrűeket, akiknek Barack Obama az elnöki széket köszönhette, a fehér munkásosztály pedig nemcsak délen, de északon is inkább Trump mellé állt. A világ vezetői gratuláltak Donald Trumpnak, ugyanakkor néhányan kritikát fogalmaztak meg a győztes jelölttel szemben.

Nagyon kevesen fogadtak volna Donald Trump republikánus elnökjelölt győzelmére november 8-án, amikor megnyíltak a szavazókörök. Aki mégis így tett, az megsokszorozta a pénzét. Szinte minden közvélemény-kutatás és előrejelzés a demokrata jelölt, Hillary Clinton győzelmét jósolta. A kutatások szerint Trumpnak annyi esélye volt nyerni, mint egyest vagy hatost dobni egy dobókockával. Trump végül legyőzte az esélyeket, hatost dobott.

A favorit Clinton volt

Clinton egyébként nemcsak a választás reggelén állt nyerésre, hanem szinte a kampányban végig, Trump csak júliusban tudta megelőzni, akkor is csak hajszálnyira. Az 538.com utolsó előrejelzése az volt, hogy Clinton nyeri a választást országosan a választói szavazatok 48,5 százalékával, 302 elektori vokssal.

Az elektorrendszer
Az amerikai választók nem közvetlenül, hanem államonként és elektorokon keresztül választanak elnököt. Amelyik jelölt több elektori voksot tud begyűjteni, az lesz az elnök. Mivel a tagállamok népességük függvényében kapnak elektori helyeket, elméletben akár a választói szavazatok 30 százalékával is elnök lehet egy jelölt, ha épp a legnagyobb államokat sikerül megnyernie.

Trump győzött a csatatereken

Donald Trump tehát szinte esélytelenül futott neki a választásnak. Aztán ahogy elérkezett az este keletről nyugatra az Egyesült Államokban, elkezdtek érkezni az eredmények. Trump megnyerte Floridát, a legnagyobb csatatérállamot (olyan államot, ami nem számít republikánus vagy demokrata fellegvárnak), 29 elektori vokssal.

Ettől Clinton még nyerhetett volna, de szépen lassan kiderült, hogy nemcsak Florida lett Trumpé, hanem a többi csatatér is. Sőt olyan helyeken is győzni tudott, ahol republikánus jelölt évtizedek óta nem nyert.

Trumpé lettek a csataterek, és velük az elnöki székForrás: Getty Images/2016 Getty Images/Mark Wilson

Minden amerikai elnöke akar lenni

Keleti parti idő szerint éjjel kettőkor, magyar idő szerint reggel 8-kor már biztosan látszott, hogy Pennsylvania (20 elektori voks) nagyobbik része is Trumpra szavazott. Az elnöki szék sorsa ezzel eldőlt. (Az Origo tudósítását a választás éjszakájáról itt olvashatja.)

Hillary Clinton magyar idő szerint reggel fél 8-kor elismerte vereségét, bár beszédet ekkor még nem mondott. Trump viszont valamivel 9 előtt a kamerák elé állt győzelmi beszédet tartani, minden támogatójának köszönetet mondott, és azt mondta, az összes amerikai elnöke akar lenni.

Clinton csak magyar idő szerint este hatkor mondott beszédet. Ebben azt mondta, hogy el kell ismerni Trump győzelmét, segíteni kell majd a munkájában, és az elnök személyétől függetlenül mindenkinek azért kell küzdenie, hogy Amerika még jobb, még erősebb ország legyen.

Barack Obama, aki nem sokkal Clinton után beszélt, együttműködést ajánlott fel Donald Trump megválasztott elnöknek a zökkenőmentes átmenet érdekében. Obama azt mondta, bízik abban, hogy most is minden gond nélkül történik majd az átmenet, ahogy az 8 éve a saját elnökségének kezdetén is történt.

Putyin is gratulált

A nap során – ahogy ezt ilyenkor szokás - a világ szinte összes vezetője gratulált Donald Trumpnak a megválasztásához, beleértve Áder János elnököt és Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált, és kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Gratuláció és bizonytalanság

Gratuláltak az Európai Unió főbb intézményeinek és tagállamainak vezetői. A gratulációkba itt-ott kritika is vegyült, Angela Merkel német kancellár például az Európát és Amerikát összekötő eszmékről beszélt: "a demokrácia a szabadság és az ember jogainak és méltóságának tisztelete, függetlenül származástól, bőrszíntől, vallástól, nemtől, szexuális orientációtól vagy politikai meggyőződéstől”.

Francois Hollande francia államfő arra figyelmeztetett, hogy az eredmény „bizonytalan időszakot” nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie.

Ban Kimun ENSZ-főtitkár kifejtette, hogy számít a megválasztott amerikai elnökre a klímavédelmi megállapodás valóra váltásában (Trump korábban nyilvánosan összeesküvés-elméletnek nevezte a globális felmelegedést).

Pietro Parolin szentszéki államtitkár jókívánságait fejezte ki, hozzáfűzve, hogy imádkozik az új amerikai elnök „megvilágosodásáért”.

Angela Merkel az Amerikát Európával összekötő eszmékre emlékeztette TrumpotForrás: MTI/EPA/DPA/Michael Kappeler

Clinton az ötödik győztes vesztes

November 9-én este még zajlott a szavazatok számlálása. Donald Trumpnak ekkor 289 biztos elektori voksa volt, Hillary Clintonnak 218, három állam és velük 30 elektori voks még eldöntetlen volt. 2016-ban 270 elektori voks kell a győzelemhez.

Ugyanakkor Clinton országosan több mint 200 ezer választói szavazattal vezetett Trump előtt, vagyis Donald Trump úgy lesz az Egyesült Államok elnöke, hogy kevesebben szavaztak rá, mint ellenfelére. Ilyesmire még csak négyszer volt példa, három alkalom ráadásul az 1800-as évekre esik. Legutóbb Gorge W. Bush is így lett elnök viszont.

A fehér munkásosztály tette elnökké Trumpot

Az első elemzések szerint Trump egyrészt és főként annak köszönheti a győzelmét, hogy ott tudott nyerni, ahol kellett, vagyis kevesebb választói szavazatból több elektori voksot tudott bezsebelni.

Az elemzői konszenzus szerint Clinton a fehér bőrű, alsó és középosztálybeli választókon veszítette el az elnöki széket. Trump ezeknél a rétegeknél mindig népszerűbb volt Clintonnál, de a választási eredményekből az látszik, hogy a fehér munkásosztály nemcsak délen szavazott Trumpra, ahogy az várható volt, de északon is. Trump olyan körzetekben tudott nyerni (méghozzá nagy előnnyel), ahol négy évvel korábban még Barack Obama győzött.

A Politico újságírója, aki Clintonnal utazta végig a kampányt, azt írta, hogy férje, Bill többször hangoztatta, vissza kellene szerezni a munkásosztályban elvesztett szavazókat, de Hillary és stábja nem hallgattak rá.

Hillary Clinton valószínűleg alábecsülte, mekkora szüksége van a fehér munkásosztály szavazatairaForrás: AFP/2016 Getty Images/Justin Sullivan

Clintonnak nem sikerült az, ami Obamának

Clinton ráadásul nem tudta mozgósítani, illetve nem tudta kellőképpen maga mellé állítani azokat a társadalmi csoportokat, amelyeknek Barack Obama az elnökségét köszönhette. Összességében kevesebb fekete bőrű szavazó ment el, mint négy évvel korábban, ráadásul csak 88 százalékuk szavazott Clintonra, míg Obamára még 93 százalék. Clinton Obamánál rosszabbul teljesített a latinók, az ázsiaiak és a huszonévesek körében is.