Pánikban a piacok Trump közelgő sikere miatt

Melania Trump,, TRUMP, Donald, Donald Trump az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje, Cleveland, 2016. július 18.
Republikánus Párt négynapos elnökjelölt-állító konvenciója a Quicken Loans Arenában, az Ohio állambeli Clevelandben
Cleveland, 2016. július 19. Donald Trump, az amerikai Republikánus Párt várható elnökjelöltje felesége, Melania társaságában a színpadon a Republikánus Párt négynapos elnökjelölt-állító konvenciójának első napján az Ohio állambeli Clevelandben 2016. júlus 18-án. A konvenció alatt az amerikai republikánusok várhatóan megválasztják a párt elnökjelöltjének Trumpot. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Vágólapra másolva!
Donald Trumpnak van sokkal nagyobb esélye arra, hogy elnyerje a Fehér Házat a szerda reggeli adatok alapján. A nemzetközi piacok beszakadtak.
Vágólapra másolva!

Nemcsak a csatatérállamok többségét, hanem több, stabilan demokratának elkönyvelt államot is Donald Trump nyer. Az AP és CNN arról adott hírt, hogy – magyar idő szerint szerda reggel fél kilenckor –Trumpnak 257, Clintonnak 215 elektori szavazata van. Az elnöki poszthoz 270 voks kell.

Szerda reggel 3,27 százalékkal esett a hongkongi tőzsdeindex arra a hírre, hogy az amerikai elnökválasztáson a vártnál jobban szerepel Donald Trump republikánus elnökjelölt. Közben a mexikói pezó rekordmélységbe zuhant a hírre.

A pezó több mint 11,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben, és áttörte a 20 dolláros határt, miközben nem sokkal korábban még 18,1634 mexikói pezóért lehetett venni egy dollárt. A mexikói valuta még soha nem veszített ilyen rövid idő alatt ennyit az értékéből.

Az arany árfolyama öthetes csúcsra emelkedett. A nemesfém unciája több mint 3 százalékkal drágult, az 1316,1 dollárt is elérte. Nem sokkal magyar idő szerint szerda hajnali fél öt előtt 1312,04 dolláron kereskedtek az arannyal.

Közben bejelentették: rendkívüli ülést tart Japánban a pénzügyminisztérium, a tőkepiaci felügyelet (FSA) és a jegybank szerdán, hogy elemezze az amerikai elnökválasztás következtében kialakult piaci helyzetet. Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy minden várakozással ellentétben Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást.