Ma egy éve, 2015. november 13-án az Iszlám Állam terroristái több, összehangolt támadásban összesen 130 embert öltek meg Párizsban. A terrortámadás évfordulójára készült cikksorozatunk első részében azt mutatjuk be, hogyan zajlottak le a merényletek.

21:20 Stade de France

Néhány perccel a francia-német focimeccs kezdete után robbanást lehetett hallani a Stade de France D kapujánál. 80 ezren voltak a stadionban, a Guardian beszámolója szerint közülük sokan azt hitték, tűzijátékot hallanak. A játék is folytatódott. 

De nem tűzijáték volt, egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát. A terrorista be akart jutni a stadionba, de a bejáratnál a biztonsági őröknek gyanús lett (egyes hírek szerint meglátták a robbanómellényét, amikor átvizsgálták, mások szerint kést találtak nála), és nem engedték be. Ezért elhátrált a kaputól, és felrobbantotta magát.

A nyomokat vizsgálják a stadionnál.Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Geoffroy Van Der Hasselt

A Figarónak a meccs egy nézője később azt mondta, miután hallották a robbanást, azt hitték, valami vicc az egész.

21:25 Le Carillon és Le Petit Cambodge

Öt perccel a Stade de France-nál történt robbanás után egy fekete Seat érkezett a belvárosban a Rue Alibert és a Rue Bichat sarkára. A kocsiból fegyveresek szálltak ki, agyonlőtték egy ott álló kocsi sofőrjét, aztán tüzet nyitottak előbb a Le Carillon nevű bárra, majd a Le Petit Cambodge nevű étteremre.

Az áldozatok fotói a Le CarillonnálForrás: Picture-Alliance/AFP/Winfried Rothermel

A Guardiannek szemtanúk azt mondták, a lövöldözés után senki nem mozdult, senki nem értette, mi történt. Aztán azt látták, hogy egy férfi egy halottnak tűnő lányt visz a karjában. A támadók közben visszaszálltak a kocsijukba, majd, láthatóan teljesen nyugodtan, továbbhajtottak.

Rendőrök és orvosok a Le Petit Cambodge-nálForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

A bárban és az étteremben összesen 15-en haltak meg, 10-en pedig súlyosan megsérültek.

21:30 Stade de France

10 perccel az első után újabb robbanás történt a Stade de France-nál, ezúttal a H kapunál robbantotta fel magát egy öngyilkos merénylő. A stadionban ülő nézők és játékosok még ekkor sem tudtak semmit, de a szintén a stadionban lévő Francois Hollande elnököt és Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert kimenekítették.

Rendőrök a stadion környékénForrás: RIA Novosti/Maria Plotnikova

21:32 La Bonne Biere és La Casa Nostra

A fekete Seat a fegyveresekkel a Rue Fontaine au Roi és a Rue Faubourg du Temple sarkára érkezett. Itt az egyik fekete ruhás terrorista tüzet nyitott a La Bonne Biere nevű kávézóra és a La Casa Nostra nevű népszerű pizzéria teraszára.

Erről a merényletről egy biztonsági kamera felvételt is készített. Ezen többek között az is látszik, hogy egy fiatal nő csak azért élte túl a támadást, mert amikor a terrorista rá célzott, és meg akarta húzni a ravaszt, a fegyver besült.

A La Bonne Biere-nélForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Egy 20 éves, arab származású pincérlányt pedig a videó miatt ünnepeltek aztán hősként: a golyózáporban ugyanis ő nyugtatott és vigasztalt egy megsebesült idősebb nőt.

Virágcsokrok a Casa Nostránál a támadás másnapjánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marius Becker

A kávézóban és a pizzériában öten meghaltak, nyolcan súlyosan megsérültek.

21:36 La Belle Equipe

Néhány perccel később a fekete Seat a Rue de Charonne-ra érkezett. Itt is kiszállt belőle egy terrorista, majd, szemtanúk leírása szerint a legnagyobb nyugalommal, tüzet nyitott a La Belle Equipe étterem teraszán vacsorázókra. Az étterem teljesen tele volt.

Rendőrök a La Belle Equipe környékénForrás: AFP/Pierre Constant

A Telegraphnak mesélő egyik szemtanú szerint a lövöldözés három percig tartott, és utána mindent vér borított.

Utána a terrorista visszaült a kocsiba, majd elhajtottak. Itt 19-en haltak meg, 9-en pedig súlyosan megsérültek.

21:40 Comptoir Voltaire

Alighogy véget ért a lövöldözés a Belle Equipe-nél, már egy újabb éttermet támadtak meg a kocsiban ülők. A Boulevard Voltaire-en a Comptoir Voltaire-ben robbantotta fel magát az egyik öngyilkos terrorista.

A merényletet felvette a biztonsági kamera, a képsorokat több francia televízió is bemutatta. Ezeken az látszott, hogy a sápadt és kicsit idegesnek tűnő terrorista kiszáll a kocsiból, besétál az étterembe, elindul egy üres asztal felé, majd lehajtja és a bal kezével eltakarja a fejét, és felrobbantja magát.

Előtte állítólag azt mondta: bocsánatot kér, hogy megzavarja a vacsorát.

Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A robbanás után csak ujjlenyomatrészekből tudták azonosítani. A merényletben rajta kívül senki nem halt meg.

21:40 Bataclan

Ugyanebben a percben három fegyveres érkezett egy fekete VW Polóval a Bataclan nevű klubhoz. A koncertterem tömve volt, 1500-an buliztak bent az Eagles of Death Metal amerikai zenekar koncertjén. 45 perce tartott ekkor a koncert.

A fegyveresek közül ketten a főbejárathoz mentek. Itt egyszerűen fejbe lőtték a biztonsági őröket, majd bementek a klubba, és azonnal lövöldözni kezdtek.  Válogatás nélkül lőttek a tömegbe, közben többször újra is töltötték a fegyvereiket. 10 percig tartott a mészárlás.

Kimenekített túlélők a BataclannálForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Egy, a koncertteremben lévő rádióriporter, Julien Pearce később azt mondta a CNN-nek, hogy a terroristák nagyon nyugodtnak és nagyon határozottnak tűntek. Nem mozdultak. Csak álltak a koncertterem végében, és lőttek ránk. Mintha csak madarak lennénk. Vérfürdő volt.

A hatalmas pánikban volt, aki menekülni próbált. Az egyik biztonsági őr kinyitott egy vészkijáratot, hogy ott ki tudjanak menekülni az emberek, de a harmadik terrorista ott várt, és tüzet nyitott a menekülőkre, majd csatlakozott a már bent lévő másik két merénylőhöz.

Másoknak sikerült kijutniuk. Közülük látszanak többen azon a videón, amelyet egy, a Bataclan melletti utcában lakó újságíró készített az ablakából, miután hallotta a lövöldözést.

Ezen a videón látszik az is, hogy egy nő lóg egy ablakpárkányon, ahová menekülés közben kimászott. Onnan kiabált, hogy terhes, és segítsenek rajta.

A videón nem látszik, mi történt vele, de megmenekült. Egy férfi ugyanis meghallotta a sikolyait. Később azt mondta, hogy a nő azt kiabálta, kapják el, leugrik. De a férfi látta, hogy túl magasan van, ezért inkább visszament az épületbe, és visszahúzta a nőt – a terroristák ekkor a klub más részén voltak.

A mészárlás után túszdráma volt a BataclanbanForrás: AFP/Miguel Medina

Azok, akik túlélték a lövöldözést, de nem tudtak kimenekülni, bent rejtőztek el. Egyikük, Denis Plaud később a CNN-nek mesélte el, mi történt. Ő 15 másik emberrel együtt három órán keresztül bujkált egy kis szobában.

Azt mondta, először azt hitték, csak egy rossz vicc az egész, de hamar rádöbbentek, mi történt. Miután bemenekültek a szobába, próbáltak csendben maradni, nehogy a terroristák meghallják őket.

A túszdráma után azt mondta, amikor kijöttek, vért látott mindenhol, még az élők is vérrel voltak borítva. A földszint holttestekkel volt tele – többen közöttük bújtak el, hogy a terroristák ne találják meg őket, és órákat töltöttek így.

Így élte túl a mészárlást egy 12 éves kisfiú és az apja is. Az apa is a CNN-nek mondta el, mi történt. Mint sokan mások, először azt hitték, hogy a hangok, amelyeket hallottak, a show részei. Miután tudatosult benne és a többiekben is, hogy valóban lövöldöznek, azonnal a földre vetették magukat.

Amikor felnézett, azt látta, hogy az egyik terrorista módszeresen, sorra végezte ki az embereket. A fia életében ekkor látott először holttesteket. De nem volt más választásuk: közöttük kellett elbújniuk, ha életben akartak maradni.

az Eagles of Death Metal a BataclanbanForrás: AFP/Marion Ruszniewski
A zenekar beszámolója

Az Eagles of Death Metal tagjai két héttel a terrortámadás után szólaltak meg először, a Vice-nak meséltek az estéről. A dobosuk azt mondta, hogy bár szokás szerint hangosan játszottak, mégis hallották a lövéseket, majd megérezte a lőpor szagát. Ekkor lebukott a felszerelése mögé, majd innen kinézve látta meg a két fegyverest, ahogy az emberek közé lőnek. Hason csúszva indult a kijárat felé.

A gitáros azt mondta, ő először azt hitte, hogy csak az erősítő recseg. Amikor rájött, hogy megtámadták őket, már látta az énekest, Jesse Hughest felé rohanni. Nem tudták, rájuk céloznak-e. Miközben a terroristák újratöltötték fegyvereiket, lemenekültek a színpadról. Menekülés közben szembetalálkoztak az egyik terroristával, aki rájuk lőtt, de nem találta el őket. Végül ki tudtak menekülni.

A basszusgitáros viszont a színpad másik oldalán állt, így ő a színpad melletti szobába menekült. A közönségből is ide menekültek sokan, köztük több sebesülttel, de ennek a szobának nem volt más kijárata. Elbarikádozták belülről az ajtót, itt vészelték át a támadást.

A Le Monde-nak beszélő szemtanúk szerint a terroristák a mészárlás után azt kiabálták, hogy aki megmozdul, meghal. Néha valóban a tömegbe is lőttek. Morbid „vicceket" is űztek. Egyikük azt mondta, aki menekülni akar, keljen fel, és elengedik. Aki felkelt, agyonlőtték.

A terroristák körbe is járták az épületet. Ekkor már csak ketten voltak. 20 perccel a támadás után ugyanis két rendőr érkezett a klubhoz, és bár csak kézifegyvereik voltak, meglőtték az egyik terroristát, aki felrobbantotta magát.

Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Patrice Pierrot

Az emeleten néhányan egy kis szobában próbáltak elbújni, de megtalálták őket. Azt mondták nekik: nem ölünk meg titeket, gyertek velünk.

Őket tényleg nem lőtték le. Egyikük a l'Humanitének mesélte el, mi történt. Több másik tússzal leültették őket egy folyosón, és hosszú beszédet tartottak nekik. Azt mondták, Francois Hollande elnöknek köszönhetik, ami történt. Elmondták nekik, hogy az Iszlám Államhoz tartoznak, és azért akarnak bosszút állni, ami Szíriában történik. Hozzájuk franciául beszéltek, de maguk között, amikor azt akarták, hogy ne értsék őket, arabul.

Az egyik túszt aztán az ablakhoz ültették, élő pajzsként. Volt, akivel üzenetet akartak küldeni a rendőröknek. Amikor hallották, hogy a koncertteremben a sebesültek segítségért kiabálnak, a terroristák majdnem elnevették magukat.

A támadás után létrehozott parlamenti vizsgálóbizottság előtt többen arról is beszéltek, hogy a terroristák kegyetlenül megcsonkították a holttesteket. A meghallgatások 200 órán keresztül tartottak (leiratukat itt lehet elolvasni), a bizottság elnöke, Georges Fenech azt mondta, több részletet nem is mondtak el az érintett családoknak.

Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/David Juliŕ

Arról beszélt, hogy voltak olyan holttestek, amelyeket lefejeztek. Voltak, akiknek kivágták a szemét, másokat levágták a heréit.

A francia hatóságok ugyanakkor azt mondták, hogy nem találták annak jelét, hogy a terroristák megcsonkították volna az áldozatokat, és késeket sem találtak a helyszínen. A vizsgálóbizottság egy másik tagja, Christian Saint azt mondta: az biztos, hogy a rengeteg lövés és a robbanások miatt sok holttestet nehéz volt azonosítani, és volt több, amelyik darabokra szakadt.

A Bataclanban összesen 89-en haltak meg, 99-en pedig súlyosan megsebesültek.

21:53 Stade de France

A túszdráma közben újabb öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a Stade de France környékén, 400 méterre a stadiontól. A meccset a történtek ellenére végigjátszották, de miután lefújták, a nézők nagy részét a pályára engedték, mert csak három kaput nyitottak ki. A játékosok pedig az öltözőben maradtak.

Szurkolók a pályán a lefújás utánForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Thomas Eisenhuth

00:20 Bataclan

A kommandósok végül éjfél után 20 perccel rohamozták meg a Bataclant. Az egész akció alig két percig tartott, a két, még élő terrorista közül az egyiket agyonlőtték, a másik felrobbantotta magát.

Ekkor szabadult ki Isobel Bowdery is a klubból. Úgy élte túl, hogy több mint egy óráig tettette halottnak magát. Lefeküdt a holttestek közé és próbálta visszatartani a sírást. Később egy Facebook-posztban írta le, mi történt, és mit érzett aznap este. A posztot közel hárommillióan like-olták, és több mint 780 ezren osztották meg.

Többek között ezt írta:

Ez nem csak egy terrortámadás volt, ez mészárlás volt. Több tucat embert lőttek le előttem. Elöntötte a vérük a padlót. Síró férfiak hangja töltötte be a termet, akik barátnőjük holttestét tartották. (...) Egy órán át úgy tettem, mintha halott lennék, olyan emberek között feküdtem, akik látták, hogy a szeretteik nem mozdulnak. Visszatartottam a lélegzetem, próbáltam nem mozdulni, nem sírni – hogy ne mutassam azt a félelmet, amit azok a férfiak annyira szerettek volna látni. (...) A keselyűként fölöttünk köröző férfiak arca egész életemben kísérteni fog. Ahogy módszeresen lőtték le az embereket körülöttem, anélkül, hogy az emberi életre gondoltak volna. Nem tűnt valóságosnak. Minden pillanatban azt vártam, hogy valaki szól, hogy ez csak egy rémálom. (...) Ahogy ott feküdtem, idegenek vérével borítva és a golyóra várva, amely 22 évesen befejezi az életemet, azoknak az arcát láttam magam előtt, akiket valaha is szerettem.

Cikksorozatunk következő részében arról olvashatnak majd, kik voltak a támadást végrehajtó terroristák.