Ha nem a késeink, akkor a Kalasnyikovjaink - ők voltak a párizsi merénylők

MENA Horizontal PHOTO MONTAGE
(COMBO) This combination of image grabs created on January 25, 2016, and taken from a video released by the jihadist media arm Al-Hayat Media Centre on January 24, 2016 purportedly shows (top row L to R) Chakib Akrouh, known by his nom de guerre Abu Fu’ad al-Faransi, Samy Amimour, known by his nom de guerre Abu Qital al-Faransi, Brahim Abdeslam, known by his nom de guerre Abu Qaqa al-Baljiki, (middle row L to R) Foued Mohamed Aggad, known by his nom de guerre Dhul al-Qarnayn al-Baljiki, suspected Paris attacks mastermind Abdelhamid Abaaoud, known by his nom de guerre Abu Umar al-Baljiki, Omar Ismail Mostefai, known by his nom de guerre Abu Rayyan al-Faransi, (bottom row L to R) a man known by his nom de guerre Ukashah al-Iraqi, Bilal Hadfi, known by his nom de guerre Abu Mujaed al-Baljiki, and a man known by his nom de guerre Ali al-Iraqi. The Islamic State (IS) group released the video purporting to show nine jihadists involved in the November Paris attacks that killed 130 people, in which they threaten "coalition" countries including Britain. / AFP PHOTO / AL-HAYAT MEDIA CENTRE / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / AL-HAYAT MEDIA CENTRE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED /
Vágólapra másolva!
2015. november 13-án este tíz ember indult el három kocsival Párizsban. Az egyik kocsi a Stade de France-hoz ment, a másik belvárosi kávézókhoz, a harmadik a Bataclan klubhoz. A tíz terrorista aznap este 130 embert ölt meg. Az egy évvel ezelőtti párizsi terrortámadás évfordulójára készült cikksorozatunk második részében őket mutatjuk be. Azóta az is kiderült, hogy eredetileg többen lettek volna, csak volt, aki nem ért időben Franciaországba.
Vágólapra másolva!

Cikksorozatunk első részét a terrortámadás eseményeiről itt olvashatják.

A merénylők csoportokban támadtak. Négyen mentek a Stade de France-hoz: Salah Abdeslam, Bilal Hadfi, Ahmed al-Mohammad és Mohamed al-Mahmúd (utóbbi kettő álnév). Hárman voltak a kávézókra támadó csoportban: Abdelhamid Abaaoud, Chakib Akrouh és Ibrahim Abdeslam. És hárman törtek be a Bataclanba is: Samy Amimour, Ismail Omar Mostefai és Foued Mohammad Aggad.

Ők Salah Abdeslam kivételével mind szerepeltek egy 2015 februárja és szeptembere között Szíriában felvett propagandavideón. Foglyok torkát vágták el, mielőtt lefejezték őket. Ismail Omar Mostefai a felvételen azt mondta:

A párizsi terroristák a propagandavideón Forrás: AFP/Ho/al-Hayat Media Centre

Hamarosan mindannyian visszatértek Európába.

Abdelhamid Abaaoud

A terrortámadás helyszíni parancsnoka, egyik szervezője és a többi merénylő többségének kiképzője Abdelhamid Abaaoud volt. Ő harmadik generációs marokkói bevándorlóként született Brüsszelben, Anderlechtben, 1987. április 8-án, a West Point Katonai Akadémia Terrorellenes Központjának portréja szerint.

Nagyapja azért költözött Belgiumba, hogy szénbányában dolgozzon, apja, Omar viszont már ruhaboltot nyitott Brüsszel Molenbeek nevű kerületében, ahol Abdelhamid Abaaoud is felnőtt.

Apja komoly jövőt szánt a fiának.

12 éves korábban beíratta a Saint-Pierre nevű, nagyon jó hírű katolikus iskolába. Innen azonban egy év után eltanácsolták a viselkedése és gyenge tanulmányi eredménye miatt.

Ezután, mint ahogy sok más molenbeeki, Abdelhamid Abaaoud

egy fiatalokból álló bűnbanda tagja lett.

Itt ismerkedett meg az Abdeslam testvérekkel is.

Először 19 évesen ítélték el, lopásért, ekkor még csak közmunkára. Három évvel később viszont már garázdaságért ítélték el és azért, mert ellenállt a rendőri intézkedésnek.

Nem sokkal később, 2010 decemberében Abaaoud és Salah Abdeslam egy garázsba akart betörni Ottignies városában, de elmenekültek a rendőrök elől. Abaaoud menekülés közben beugrott egy jeges folyóba, és majdnem halálra fagyott. Ügyvédje később azt mondta, hogy valószínűleg mindketten részegek voltak.

A betörési kísérlet miatt 2011-ben Abaaoud enyhe büntetést kapott, egy év próbára bocsátották. De még ugyanabban az évben újra bíróság elé állt, akkor másfél évet kapott rablásért. Miután kiengedték, Dendermonde-ban megvert valakit, ezért visszakerült a börtönbe.

Abdelhamid Abaaoud Szíriában Forrás: AFP/Dabiq

Apja szerint ekkor radikalizálódott. Ő is azok közé a fiatalok közé tartozott tehát, akiket Alain Grignard belga terrorizmus-szakértő iszlamizált radikálisoknak hív:

előbb voltak bűnözők, később „térítette meg" és szervezte be őket valaki.

(Hogy többségük esetében ki volt ez a beszervező, arról következő cikkünkben olvashatnak majd.)

Miután 2012. szeptember 29-én kiengedték a börtönből, Abaaoud megnövesztette a szakállát, és megszakította a kapcsolatot több régi barátjával is. A következő év márciusában Egyiptomon keresztül Szíriába utazott, hat társával együtt.

Erről az első útjáról viszonylag keveset tudni, de az biztos, hogy elég rövid ideig tartott, és szeptemberben már újra Belgiumban volt. 2014. január 20-án azonban újra Szíriába indult, Kölnön és Isztambulon keresztül. Most sem egyedül ment, ezúttal

13 éves öccsét, Younest vitte magával,

aki aznap reggel iskolába indult, de végül a bátyjával ment.

Pedig egyik nővére szerint korábban egyikük sem volt vallásos, mint ahogy a család sem az. Mecsetbe sem jártak.

Arról nincsenek pontos adatok, hogy Szíriában már kezdettől fogva az Iszlám Államhoz csatlakozott-e. A Belgiumból érkező dzsihádisták többsége ugyanis kezdetben a Katibat al-Muhadzsirín nevű, csecsenek vezette szalafista csoport tagja lett, majd amikor ez a csoport 2014 elején beleolvadt az Iszlám Államba, sokan az an-Núszra Fronthoz csatlakoztak. (Az an-Núszra Front és az Iszlám Állam kapcsolatáról itt olvashat bővebben.)

Az viszont nem valószínű, hogy Abaaoud is csatlakozott volna az an-Núszrához. Egy 2014 januárjában írt Facebook-posztjában az Iszlám Állam és az an-Núszra harcosait is „testvéreimnek" nevezte – de arra is utalt, hogy ő egyik csoporthoz sem tartozik. Két hónappal később viszont már saját bevallása szerint is

az Iszlám Állam tagja volt.

Itt kapta meg harci nevét: Abu Omar al-Belgiki.

Ekkortájt, 2014. március 23-án tett ki a Facebook-oldalára egy videót is, amelyen a frontvonalban volt látható. Arról beszélt, hogy örömet okoz neki, ha látja, hogy „folyik a hitetlenek vére". Nem sokkal később egy másik videó is előkerült róla: ezen az Aszad-rezsim ellen lázadó Szabad Szíriai Hadsereg katonáinak megcsonkított holttesteit dobálja egy teherautóra, és közben viccelődik.

2014 októberében aztán az Iszlám Állam egyik parancsnoka a Twitteren több dzsihádista nevét is felsorolta, akik állítólag meghaltak a harcokban. Köztük volt Abaaoud is. A New York Times szerint a hírre nővére, Yasmina úgy reagált:

De Abaaoud nem halt meg. Belga terrorellenes szakértők szerint

azért terjesztették el halálhírét, hogy aztán könnyebben utazgasson Európában.

Ekkor már ugyanis európai terrortámadások koordinálása volt a feladata.

2015. január 15-én azonban a belga kommandósok Verviers-ben rajtaütöttek a csoportja néhány tagján. A lövöldözésben ketten meghaltak, egy embert elfogtak. A támadás után azt mondták, hogy a csoport terrortámadásra készült, Kalasnyikovokat és robbanóanyagot találtak (ugyanolyat, mint amilyet Párizsban is használtak), a csoport vezetőjeként pedig Abdelhamid Abaaoudot azonosították.

Mobiltelefonon tartotta a kapcsolatot a verviers-i embereivel, mert ekkor ő Görögországban volt. A belga hatóságok még a CIA-tól is segítséget kértek, hogy megtalálják, de nekik sem sikerült elfogniuk.

Visszatért Szíriába.

Abaaoud a Dabikban Forrás: AFP/Dabiq

Nem sokkal később már az Iszlám Állam propagandamagazinjában, a Dabikban jelent meg vele egy interjú. Ebben arról beszélt, hogy azért ment vissza Belgiumba, hogy „terrorizálja a muszlimok ellen háborút viselő kereszteseket". Azt is mondta, hogy szereztek fegyvereket, és voltak rejtekhelyeik is, ahol az akciókat tervezgették. Azt is állította, hogy még igazoltatták is, de nem ismerték fel.

Távollétében 20 év börtönre ítélték Belgiumban, amiért dzsihádistákat toborzott. Ezt a képességét Szíriában is hasznosították.

Állítólag lenyűgözte az Iszlám Állam vezetőit azzal, hogy milyen

könnyen tud embereket beszervezni.

Egy ideig a török határ közelében lévő Azazban volt, amely tele volt olyanokkal, akik frissen érkeztek Szíriába, és a terroristákhoz akartak csatlakozni. Miután innen elűzték őket, Deir-ez-Zórba ment, de Rakkában is sok időt tölthetett.

Új feladatot kapott: részt vett a párizsi terrortámadások szervezésében. Sokáig Abaaoudot emlegették a támadások főszervezőjeként is, de ebben sokan kételkednek. Egy amerikai terrorizmuskutató intézet vezetője, Veryan Khan szerint neki nem lett volna kapacitása erre. Romain Caillet francia elemző pedig egyenesen úgy fogalmazott: a stratégiához ő egyszerűen nem volt elég okos.

Az viszont biztos, hogy nagyon fontos szerepe volt. Egy Franciaországba visszatérő és itt augusztusban elfogott terrorista, Reda Hame azt mondta a kihallgatásán, hogy Rakkában, június elején Abaaoud tanította meg, hogyan kell kézifegyvereket használni. Ő beszélt neki arról is, hogyan kell majd célpontot választania egy terrortámadáshoz: könnyű célpontot kell keresni, ahol sok ember van. (Abaaoud szíriai tevékenységéről cikksorozatunk egy későbbi részében bővebben is olvashatnak majd.)

Az is biztos, hogy

tavaly nyáron visszatért Európába, méghozzá Magyarországon keresztül.

Majoros Csaba, a TEK Felderítési Igazgatóságának alezredese néhány hete sajtótájékoztatón azt mondta: Abaaoud augusztus elsején lépte át a határt Röszkénél, a menedékkérők közé vegyülve. Nem egyedül jött: Ayoub el-Khazzani volt vele, aki néhány héttel később az Amszterdam-Párizs vonaton akart lövöldözni, de szabadságon lévő amerikai katonák leteperték.

Ők ketten néhány napot Budapesten töltöttek, egy IX. kerületi szállodában, majd augusztus 5-én továbbmentek Németországba, onnan pedig Belgiumba, ahol egy bérelt lakásban megtalálták az ujjlenyomatát.

Forrás: AFP/al-Hayat Media Centre

Előtte egyébként küldtek egy felderítőt is, a 20 éves Bilal C.-t, akinek az volt a feladata, hogy térképezze fel az útvonalat, mennyire könnyen használható, hogyan lehet átjutni a határokon. Folyamatosan kapcsolatban állt Abaaouddal, július 16-án érkezett Magyarországra. Néhány órát volt Budapesten, majd vonattal Ausztriába akart menni, de elfogták. Augusztus 4-ig őrizetben volt, akkor elengedték, találkozott Abaaoudékkal, és együtt mentek tovább, ő Bécsen keresztül Németországba, áprilisban Aachenben fogták el.

November elején Abaaoud már biztosan Párizsban volt.

A Le Monde szerint a támadás előtti éjszakát hat másik terroristával egy Bobignyben kivett lakásban töltötte (a Bataclan támadói szállodában aludtak). November 13-án este 8 óra 39 perckor indultak el a fekete Seat Leonnal. Ő vezetett, rajta kívül Chakib Akrouh és Ibrahim Abdeslam ült a kocsiban.

Először 9:25-kor álltak meg, alig több, mint tíz percen belül három helyen lövöldöztek. A negyediknél csak Abdeslam szállt ki és robbantotta fel magát. Abaaoud és Akrouh továbbhajtott Montreuilbe, ahol ott hagyták a kocsit.

Abaaoud azonban metróval

visszament a belvárosba, és a Bataclanhoz ment.

Többen úgy emlékeztek aztán, hogy látták őt, amint mobiltelefonon beszél valakivel – valószínűleg a bent lévő terroristákkal.

Ezután Chakib Akrouh-val egy erdős részen bujkáltak Aubervilliers-ben. Innen léptek kapcsolatba Abaaoud unokatestvérével (aki korábban a barátnője is volt, és majdnem össze is házasodtak), Hasna Ait Boulahcennel.

Ő azonban nem egyedül ment a rejtekhelyre, hogy egy biztonságosnak ítélt lakáshoz vigye őket, hanem egy idősebb barátnőjével, akire ő mint pótanyjára tekintett. Nem mondta el neki, kiknek segítenek, de

a nő felismerte Abaaoudot

és miután elvitték őket, elment a rendőrségre.

Ezután kezdték el figyelni Boulahcen telefonját, és így jutottak el az új búvóhelyre, Saint-Denis-be. Itt Abaaoudék

már egy újabb öngyilkos merényletet terveztek:

a La Défense negyedben akarták felrobbantani magukat.

Rendőrök a razzia idején Saint-Denis-ben Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

November 18-án azonban rajtuk ütöttek a rendőrök. A többórás ostromban a két terrorista és a nő is meghalt.

Chakib Akrouh

Chakib Akrouh régóta ismerte Abaaoudot. Fiatalabb volt nála, ő 1990. augusztus 27-én született, szintén Belgiumban. A France 24 szerint ugyanabba a mecsetbe járt Molenbeekben, ahová Ayoub el-Khazzani is.

2015 elején ment Szíriába, több társával együtt. Utána nem sokkal abban a perben, amelyben Abaaoudot is elítélték, ő öt évet kapott.

Chakib Akrouh Forrás: AFP/-

Egy barátja a CNN-nek azt mondta, az utolsó hír róla az volt, hogy Szíriában megnősült, és egy kislánya is született.

Ő is a migránshullámot kihasználva jött vissza Európába, méghozzá a Stade de France egyik öngyilkos merénylőjével, Bilal Hadfival együtt.

Magyarországon is jártak:

Kelebia környékén lépték át a határt, majd Kiskőrösre mentek, és itt várták meg Salah Abdeslamot, aki aztán Belgiumba vitte őket.

A terrortámadás napján Akrouh Abaaouddal volt, majd vele együtt bujkált. Felrobbantotta magát, miközben a rendőrök a rejtekhelyüket ostromolták Saint-Denis-ben.

Ibrahim Abdeslam

A Seatban a harmadik terrorista Ibrahim Abdeslam volt. Az ő apja francia állampolgár, az algériai Oranban született, még a francia uralom alatt. Innen Marokkóba költözött, majd 1964-ben Belgiumba. Itt született 1984-ben Ibrahim, majd öt évvel később az öccse, Salah is. Apjuk villamosvezetőként dolgozott.

Ibrahim Abdeslam Forrás: AFP/-

Ibrahim Abdeslam évek óta ismerte Abaaoudot,

már 2010-ben együtt szerepeltek belga rendőrségi iratokban.

Ő is Molenbeekben lakott, testvérével együtt egy bárt üzemeltettek. Mindketten sokat ittak, és drogoztak is. Egy barátjuk a BBC-nek azt mondta,

Soha nem látták őket a helyi mecsetekben. 2014 októberében egy háztűznél Ibrahimot még hősként is ünnepelték, mert öt gyereket mentett ki.

A Les Beguines, az Abdeslam testvérek bárja Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Két barátjuk a CNN-nek is beszélt az Abdeslam testvérekről. Mindketten szerették a focit, Ibrahim kedvenc csapata a Real Madrid volt, rajongott Cristiano Ronaldóért. Bulizni is sokat jártak.

2015 elején viszont megváltozott a viselkedésük.

Ibrahim egyre vallásosabb lett. Az év elején Szíriába akart menni, de Törökországban feltartóztatták. Hazatérése után kihallgatták, de elengedték. Az is biztos, hogy valamikor az év során viszont járt Szíriában, mert szerepelt a propagandavideón.

November 13-án aztán ott ült a fekete Seatban Abaaouddal és Akrouh-val. A Comptoir Voltaire étteremben pedig felrobbantotta magát.

Cikkünk folytatódik, lapozzon a második oldalra.