November 10-én a Fehér Házban találkozott először Donald Trump és Barack Obama. A megválasztott elnökjelölt és az elnök elkezdték a kormányzás átadását. Trump és Obama a kampányban nem kímélték egymást, de a választás utáni első beszédeikben békülékenyebb hangot ütöttek meg. A találkozó után baráti légkörben tájékoztatták a sajtót. Obama azt mondta, minden segítséget meg fog adni Trumpnak. Trump szerint sok kérdést érintettek, könnyűeket és nehezeket is, számít Obama tanácsaira.

Donald Trump megválasztott republikánus elnökjelölt helyi idő szerint délelőtt 11-kor (magyar idő szerint délután 5-kor) megérkezett a Fehér Házba. Trump gépe 10.30-kor landolt Washingtonban. A választás után Trump először találkozott Barack Obamával, az elnök és a megválasztott elnökjelölt elkezdték a kormányzás átadásának több hónapos folyamatát. Melania Trump Michelle Obamával találkozott. 

Barátságosan nyilatkoztak

Az elnök és a megválasztott jelölt a beszélgetés után, magyar idő szerint este hétkor (Washingtonban délután egykor) néhány percben tájékoztatták a sajtót. Barack Obama azt mondta, ő és kormánya mindent meg fog tenni azért, hogy a hatalom átadása olajozottan menjen. Az elnök hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben felül kell emelkedni a párthovatartozáson és a véleményeken, az a fontos, hogy közösen oldják meg a problémákat.

Donald Trump azt mondta, megbeszélésük másfél órát tartott, de lehetett volna sokkal hosszabb is, még nagyon-nagyon sok alkalommal fognak találkozni. Trump szerint több témát érintettek, olyanokat, amik egyszerűek (sőt remek dolgokról beszélt), és olyanokat is, amik kevésbé azok. A megválasztott jelölt azt mondta, hálásak az Obama-adminisztráció segítségéért, és számít Obama tanácsaira. 

A két férfi kissé feszültnek, de alapvetően jó kedélyűnek tűnt. A tájékoztató végén kérdésekre nem válaszoltak, Obama mosolyogva hessegette el az újságírókat. 

A leköszönő és a hivatalba lépő elnök első személyes találkozása után baráti hangulatban tájékoztatták a sajtótForrás: AFP/Jim Watson

Nem csak Obamával találkozik

Trump találkozni fog Paul Ryannel, a képviselőház republikánus elnökével és Mitch McConnell-lel, a szenátusi republikánus többség vezetőjével is. 

Kemény kampány volt 

Donald Trump a kampányban nem bánt kesztyűs kézzel Obamával, egyik központi üzenete az volt, hogy a demokrata elnök inkompetens. Sőt Trump esetleges elnöksége első teendői között említette Obama összes elnöki rendeletének visszavonását és az Obama által létrehozott egészségbiztosítási rendszer (a köznyelvben Obamacare néven híresült el) felszámolását. 

A Hillary Clinton mellett kampányoló Obama sem kímélte Trumpot, többet közt alkalmatlannak nevezte az elnökségre. 

Trump és Obama a kampányban nem kímélték egymástForrás: AFP/Jim Watson

A választás után visszafogottan nyilatkoztak 

A választás eredményének ismeretében azonban mindketten békülékenyebb hangot ütöttek meg. Első beszédében Trump hosszasan méltatta Clintont, és azt ígérte, minden amerikai elnöke lesz. A választás utáni első beszédében Obama azt mondta, mindenkinek szorítania kell azért, hogy Donald Trump jó elnök legyen.