Kiterjedt hálózat állt a párizsi terroristák mögött

- BELGAHOTNEWS AFP Horizontal
Policemen and forencic police work into a marked out perimeter in Colline street in Verviers, eastern Belgium, on January 15, 2015, after two men were reportedly killed during an anti-terrorist operation. Belgian police launched a "jihadist-related" anti-terrorism operation in the eastern town of Verviers on January 15. According to the Belgian prosecutor's office, the group which police targeted was about to commit a terror attack. AFP PHOTO / BELGA PHOTO / BRUNO FAHY ** BELGIUM OUT ** / AFP PHOTO / BELGA / BRUNO FAHY
Vágólapra másolva!
Telefonon irányították a terrortámadás éjszakáján a párizsi merénylőket. Az egyik irányító a sejt valódi európai parancsnoka lehetett, a másik pedig a bombagyáros – aki később a brüsszeli terrortámadásban is részt vett. A szerteágazó hálózatnak többtucatnyi tagja lehetett.
Vágólapra másolva!

Cikksorozatunk első részét a terrortámadás menetéről itt, második részét a támadókról itt, harmadik részét a brüsszeli toborzókról itt olvashatja.

A terrortámadás éjszakáján 9:42-kor a Bataclan merénylői elküldtek egy utolsó SMS-t egy Samsung-telefonról, hogy elkezdik. A telefont utána a kukába dobták. A vizsgálat során kiderült, hogy az SMS-t egy olyan telefonra küldtek, amely akkor Brüsszelben volt. A nyomozók szerint

azok, akiknek az SMS szólt, voltak a támadás valódi koordinátorai,

és hierarchia szempontjából Abdelhamid Abaaoud fölött álltak.

A CNN által megszerzett nyomozati dokumentumok szerint többször beszéltek éjszaka Abaaoud csapatával, és ők irányították Bilal Hadfit is a stadionnál. A Bataclan támadóival pedig összesen 21-szer beszéltek a támadás napján és előtte.

A két brüsszeli ember Mohamed Belkaid és Najim Laachraoui volt.

Egy, a neve elhallgatását kérő belga nyomozó a CNN-nek azt mondta, hogy Belkaid volt a sejt valódi parancsnoka.

Mohamed Belkaid

Belkaid algériai származású, 1980-ban született. A harmincas éveiben radikalizálódott, amikor Svédországban élt.

Az Expressen portréja szerint 2010. szeptember 11-én kapott ott letelepedési engedélyt, de már egy évvel előtte elvett egy 16 éves svéd lányt, aki nem muszlim volt (később megpróbálta áttéríteni). Stockholm északi részén éltek, bizonyos szempontból teljesen átlagos életet. Fotók készültek arról, hogy az eredetileg cukrász Belkaid tortát süt, ahogy a strandon fekszenek, vagy sörösüvegek mellett a kanapéjukon üldögélnek, vagy a hóviharban álldogálnak.

Mohamed Belkaid Forrás: Police

Belkaid nem tanult meg svédül, sőt nem is nagyon próbálkozott vele, feleségével inkább spanyolul beszéltek. Törvényes bevétele nem volt,

zsebtolvajlásból és hasonló kisebb bűncselekményekből élt.

2009 és 2013 között többször elítélték, többek között hamis iratok használata és bolti lopás miatt, utoljára pedig azért, mert

egy késsel járkált az IKEA-ban,

ezért 50 nap közmunkát kapott.

Közben az egyik leghírhedtebb skandináviai ideológus, Farid Lamrabet köreibe került. 2013 végén pedig eltűnt Svédországból.

Néhány hónappal később Belgiumban bukkant fel: 2014 márciusában a brüsszeli központi pályaudvaron lopott egy boltból, de elfogták, és mivel nem voltak papírjai, kiutasították.

Innen Szíriába ment.

Az Iszlám Államtól kiszivárgott dokumentumok szerint 2014 áprilisában Tel Abyadnál lépett be az országba, és a fővárosba, Rakkába ment. Felvett harci neve az Abu Abdul Aziz al-Jazairi lett - ez algériai származására utalt.

A terrorszervezethez újonnan csatlakozók négy „munkakör" közül választhatnak: lehetnek öngyilkos merénylők, mártírok, harcosok és adminisztratív munkát végzők.

Belkaid öngyilkos merénylőnek jelentkezett.

A következő hónapokról, így arról, hogy hogyan lett a terroristák egyik európai parancsnoka (ha igazak az erről szóló információk), egyelőre keveset tudni. Pieter van Ostaeyen belga elemző az Origónak azt mondta: valóban több bizonyíték utal arra, hogy Belkaid lehetett a sejt egyik parancsnoka. Hamar fontos szerepet kaphatott, mert már 2014 májusában és júniusában több, Zerkani által beszervezett dzsihádistának is egy bizonyos "brüsszeli Abdul Aziz al-Jazairi" ajánlása szerepel az adatlapján, amelyet Szíriába érkezése után töltöttek ki. Van Oaesteyen szerint könnyen lehet, hogy már korábban is volt dzsihádista múltja, amiről még nem tudni részleteket. Az biztos, hogy együtt jött vissza Európába Laachraouival. 2015 szeptemberében Salah Abdeslam vette fel őket Budapesten, a Keleti pályaudvarnál. Ausztriában igazoltatták őket, ekkor hamis szír útlevelükkel igazolták magukat. Belkaid a Samir Bouzid, Laachraoui a Soufiane Kayal nevet használta.

Ezután Brüsszelben bujkált. A telefonos irányítás mellett ő volt az, aki november 17-én pénzt utalt Hasna Ait Boulahcennek, hogy segítsen rejtekhelyet találni Abaaoudnak és Chakib Akrouh-nak.

Ezután megint eltűnt. Március 15-én került elő, amikor négy belga és két francia rendőr be akart menni egy lakásba Brüsszel Forest nevű kerületében, a Rue de Dries-n. Itt azonban lőni kezdtek rájuk.

Kommandósok a foresti akció közben Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A lakásban hárman voltak, Belkaid mellett Salah Abdeslam és Amine Choukri. Utóbbi kettő a tetőn keresztül elmenekült, Belkaid viszont ott maradt, hogy fedezze őket.

Végül egy mesterlövész lőtte le.

A lakásban az Iszlám Állam zászlója mellett fegyvereket és detonátorokat találtak.

Najim Laachraoui

A New York Times portréja szerint Najim Laachraoui 1991 májusában született, a marokkói Ajdirban, de Schaerbeekben, Brüsszel egyik kerületében nőtt fel. Az ő profilja különbözik a többiekétől: családja beilleszkedett, öccse országos bajnok taekwondós, ő jó iskolákba járt, és a törvénnyel sem került szembe. A róla szóló beszámolókból az derül ki, hogy

kifejezetten intelligens, de magát magányosnak és elidegenedettnek érző tinédzser volt.

Forrás: AFP/Interpol

Már fiatalként kereste magát, vallási órákra is járt, de egyre beszűkültebb lett a gondolkodása tanára szerint. Arról beszélt, hogy az iszlám magasabb rendű, mint a nyugati civilizáció, a középiskola utolsó évében pedig már olyan ruhákban járt, mint a szalafisták, elkezdett szakállat növeszteni, és nem volt hajlandó nőkkel kezet fogni. Senki nem tud arról, hogy valaha barátnője lett volna.

Egyre inkább kívülállónak érezte magát.

Még mindig jó jegyei voltak, főleg matematikából és fizikából, ezért mérnöknek készült, és a Brüsszeli Szabad Egyetemre iratkozott be, ahol viszont alig voltak más muszlimok, még inkább egyedül érezhette magát. Egy év után ott is hagyta.

Forrás: AFP/Ho/Belgian Federal Police

A tanulást viszont nem hagyta abba, 2011-ben még beiratkozott a Leuveni Katolikus Egyetemre, hamarosan viszont találkozott Khalid Zerkanival. 2013 februárjában Szíriába utazott, és soha többé nem beszélt a családjával. Zerkani perében a távollétében őt is elítélték.

Belkaiddal jött vissza Európába tavaly szeptemberben. Az ő szíriai tevékenységéről is keveset tudni, az viszont biztosnak tűnik, hogy bombagyárosnak képezték ki. Nemcsak koordinálta a párizsi támadásokat,

ő készíthette a bombaöveket is,

amelyeken megtalálták a DNS-ét.

A nyomozás során őt is keresni kezdték. 2016. március 22-én aztán ő volt az egyik öngyilkos merénylő a brüsszeli reptéren – ezeket a bombákat is ő készítette.

Azonban könnyen lehet, hogy nem ő volt az Iszlám Állam egyetlen bombakészítője Európában, francia és belga források szerint a terrorszervezet egyik palesztin bombaszakértője is Európába érkezett nem sokkal a párizsi támadások előtt (ezt hivatalosan nem erősítették meg). Az sem valószínű, hogy a terrorszervezet hagyta volna, hogy az egyetlen bombagyárosuk Európában felrobbantsa magát – hacsak Laachraoui nem tudta, hogy Belkaid halála és Abdeslam letartóztatása után közel járnak az ő elfogásához is, és így akarta ezt elkerülni.

Ebben az utcában volt a bombagyár Forrás: Citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Olivier Gouallec

A bombagyár, ahol dolgozott, egy schaerbeeki lakásban volt, a Rue Henri Berge-en, még szeptember elsején bérelték ki. Nem ez volt az egyetlen rejtekhelyük, két nappal később béreltek egy lakást Charleroiban, október 5-én pedig Laachraoui vett ki egy villát (hamis papírokkal) Auvelais-ben. Az utóbbi kettőben Abdelhamid Abaaoud DNS-ét is megtalálták.

A brüsszeli sejtnek többtucatnyi más tagja volt.

Többet közülük a Zerkani-perben elítéltek a távollétükben – hogy aztán a párizsi vagy a brüsszeli terrortámadás kapcsán kerüljenek újra elő. Brüsszelben egyébként sokkal nagyobb támadást tervezhettek, ezt több terrorista, köztük Abdeslam elfogása és Belkaid halála akadályozta meg. Emiatt valószínűleg előbbre is hozták az akciót.

Ibrahim és Khalid el-Bakraoui

Brüsszelben összesen öt terrorista vett részt közvetlenül a támadásban, hárman a reptéren, ketten a metróban. A reptéren az egyik Laachraoui volt, a másik Ibrahim el-Bakraoui.

A merénylet után a repülőtéren Forrás: AFP/Stringer/RTL TVI

Múltja alapján Ibrahim el-Bakraoui is illett a terroristák közé. Ő 2010-ben 10 évet kapott, mert

egy rablás során rendőrökre lőtt,

de, ahogy a többieket, őt is hamarabb kiengedték.

A Newsweek szerint 2015 májusában tűnt el a hatóságok szeme elől, majd júliusban a török rendőrök elfogták Gaziantepben, útban Szíriába, és kiadták Hollandiának, ahonnan visszament Belgiumba, de szabadlábon maradhatott.

A támadás napján a brüsszeli repülőtérre taxival mentek egy schaarbeeki házból, ahol további bombákat is találtak.

Khalid és Ibrahim el-Bakraoui Forrás: AFP/-

Testvére, Khalid el-Bakraoui is a csapat tagja volt, ő a metróban robbantotta fel magát. Ő is ült börtönben: 2011 januárjában autórablásért öt évet kapott, de őt is hamarabb kiengedték. A terroristák által használt lakások közül többet ő bérelt ki hamis papírokkal, például a charleroi-it és a forestit is, ahol Belkaidot lelőtték. Ő a metróban robbantotta fel magát.

Füst száll fel a metróból a terrortámadás után Forrás: AFP/Seppe Knapen

Néhány héttel a brüsszeli terrortámadások után az Iszlám Állam propagandamagazinja, a Dabik azt állította, hogy az el-Bakraoui testvérek voltak a párizsi és brüsszeli merényletek főszervezői. A belga rendőrök nem kommentálták ezt, a franciák igen – és nem hitték el. Egy tisztviselő azt mondta, hogy jól tudják, hogy a lap propagandaeszköz, és semmilyen más nevet nem említett a merényletekkel kapcsolatban, csak akik meghaltak bennük.

Romain Caillet francia iszlámkutató pedig a Figarónak azt mondta, hogy a propagandalap valószínűleg csak el akarta titkolni mások szerepét. Azt is furcsának tartotta, hogy ha ilyen központi szerepe volt a testvérpárnak, miért nem jelentek meg propagandafotókon, harci felszerelésben. Pieter van Ostaeyen elemző szerint pedig egyszerűen nem voltak elég tapasztaltak, hogy ilyen merényletsorozatokat megtervezzenek, de bűnözői múltjuk miatt fegyvereket valószínűleg könnyen tudtak szerezni.

Mohamed Abrini

A repülőtéren és a metróban is volt egy-egy terrorista, aki nem robbantotta fel magát. A reptérről a „kalapos férfi" menekült el. Mohamed Abrini volt az, akinek már a párizsi merényletekben is szerepe volt.

A három terrorista a repülőtéren: Laachraoui, el-Bakraoui és Abrini Forrás: AFP/Belgian Federal Police

Abrini is marokkói származású, de belga állampolgár. Molenbeekben nőtt fel. A Le Monde szerint

gyerekkori barátok voltak a nála néhány évvel fiatalabb Salah Abdeslammal.

Fiatalkorában Briós volt a beceneve, mert egy pékségben dolgozott, aztán a többiekhez hasonlóan ő is bűnöző lett.

Összesen 45-ször indult ellene eljárás, ebből 20-szor garázdaságért, négyszer drogügyek miatt, háromszor pedig azért, mert megszökött az őrizetből.

Mohamed Abrini Forrás: AFP/Federal Police

Öccse, Souleymane is csatlakozott a dzsihádistákhoz, Szíriában Abdelhamid Abaaoud csapatában harcolt, és ott is halt meg 2014-ben, 21 évesen.

Ő maga 2015. június 23. és 30. között mehetett Szíriába, de csak rövid időt töltött ott, mert július 9-én már az Isztambul-London gépen volt. Onnan tért vissza Brüsszelbe.

A párizsi merényletek előtti napokat együtt töltötte a többi terroristával,

többek között abban a lakásban, amelyet el-Bakraoui bérelt.

Abrini és Abdeslam a biztonsági kamera felvételén Forrás: AFP/-

November 11-én Salah Abdeslammal együtt tűnt fel egy térfigyelő kamera felvételén, úton Párizsba. A terrortámadás előtti éjszakán is a merénylőkkel volt Bobignyben, de reggel visszament Brüsszelbe, a családjával töltötte a napot, aztán aláírta a lakásbérleti szerződést, ahova jövendő feleségével költözött volna, este meg Ahmed Dahmanival kávézott (róla hamarosan szó lesz).

A brüsszeli támadások után az egész ország őt kereste, végül április 8-án fogták el, öt másik társával, köztük Osama Krayemmel.

Osama Krayem

Osama Krayem, vagy álnevén Naim al-Hamed volt a metróból elmenekülő merénylő.

A fiatal, a támadás idején 24 éves terrorista szíriai származású, de Svédországban született. Malmö Rosengård nevű kerületében nőtt fel – ott, ahol a futballsztár Zlatan Ibrahimovic is.

A Le Soir portréja szerint sokat ivott és dohányzott, de közben mecsetbe is járt. Az Aftonbladetnek azt mondták ismerősei, hogy vallásos volt, de soha nem gondolták volna róla, hogy egyszer Szíriába megy harcolni.

Ő is bűnöző volt,

egy, a feketekereskedelméről ismert negyedben üzletelt, az Expressen szerint fegyverrel és kábítószerrel is.

Egy barátja szerint aztán úgy tűnt, hogy jó útra tér: dolgozni kezdett, de csak egy évig. Egy másik barátja a Sydsvenskan című lapnak azt mondta, hogy váratlanul radikalizálódott, megszakította a kapcsolatot a barátaival, megnövesztette a szakállát, és prédikációkat hallgatott a mobilján. Magnus Ranstorp elemző szerint Anvar al-Avlakit csodálta, az arab-félszigeti al-Kaida 2011-ben megölt vezetőjét.

2015 elején tűnt el Svédországból, januárban már

egy Kalasnyikovval pózolt egy Iszlám Állam-zászló előtt

Szíriában, Deir ez-Zórban.

Osama Krayem Forrás: Facebook

Ezután legközelebb már álnevén, Naim al-Hamedként tűnt fel: Görögországban, Lerosz szigetén regisztrálták szeptember 20-án. Vele volt a később Abdeslammal együtt elfogott Monir Ahmed Alaaj (másik nevén Amine Choukri). Németországba mentek, két héttel később Abdeslam Ulmban vette fel és vitte őket Brüsszelbe.

Ő vette a táskákat, amelyekbe a bombákat tették. Egyelőre nem tudni, miért menekült el a metróból.

Magnus Ranstorp szerint egyébként nem Belkaid és ő voltak az első dzsihádisták, akiknek svéd és belga kapcsolataik is voltak, a két ország radikális iszlamistái között korábban is sok kapcsolat volt. 2010-ben például egy iraki származású terrorista, Taymour Abdel Wahab robbantotta fel magát Stockholmban. Neki belga személyije volt.

Ahmed Dahmani

A párizsi terrortámadás estéjén Mohamed Abrini a sejt egy másik tagjával kávézott Brüsszelben: Ahmed Dahmanival.

A marokkói származású, de belga állampolgár Dahmani fiatalkorában egy brüsszeli bokszklub tagja volt, majd egy ideig Törökországban élt – ott a CNN szerint három hónapra börtönbe került embercsempészés miatt.

Ahmed Dahmani Forrás: Brussels Boxing Academy

2015 februárjában is Törökországban, Antalyában volt – ugyanekkor járt ott Bilal Hadfi is, de arról nincs információ, hogy találkoztak-e. Az biztos, hogy néhány hónappal később Dahmani már Görögországban volt, ahonnan augusztus 4-én komppal átment Olaszországba – nem egyedül ment, hanem Salah Abdeslammal együtt.

Dahmaninak fontos szerepe volt a terrortámadás előkészítésében. Ő lehetett az, aki

a merényletek előtt felderítette Párizsban a célpontokat.

November 13-án ő Brüsszelben volt, majd másnap Amszterdamon keresztül visszament Törökországba. Itt azonban letartóztatták, a török hatóságoknak gyanús lett ugyanis hamis szíriai útlevele, és amikor alaposabban átvizsgálták, a telefonjában ismert embercsempészek telefonszámát találták.

Dahmani az elfogása után Forrás: AFP/Ihlas News Agency

Reda Kriket

Khalid Zerkani perében egy Franciaországban született férfit is elítéltek a távollétében: Reda Kriket 10 évet kapott.

Neki is szerepe volt a terrortámadásokban. Egész pontosan ő egy harmadikra készült, amikor

néhány nappal a brüsszeli merényletek után letartóztatták

Párizs külvárosában, Argenteuilben.

Forrás: Police

A lakásában két kiló robbanóanyagot és több Kalasnyikovot is találtak. A következő napokban több, hozzá kötődő embert is elfogtak, akiknek szintén szerepük lehetett a tervezett terrortámadásban. Köztük volt Anis Bahri is, akivel Kriket együtt ült korábban, és akivel együtt voltak Szíriában is.

Az 1982-ben született Kriket is sokat volt börtönben korábban. A Parisien szerint először 16 évesen ítélték el lopásért, aztán később orgazdaságért, illegális fegyverbirtoklásért és pénzhamisításért. 2005-ben kapta addigi legsúlyosabb büntetését, miután a barátaival megtámadták egy közeli ismerősét,

brutálisan összeverték, leöntötték alkohollal, és felgyújtották.

Reda Kriket ezért öt évet kapott, de hamarabb kiengedték a börtönből.

Ott folytatta, ahol abbahagyta, kirabolt például egy boltot. Nagyjából ekkortájt költözött el az anyjától is – miután felgyújtotta a lakását. Belgiumba költözött, ahol állítólag gyereke is született, de aztán ott is börtönbe került.

Hamarosan ő is Zerkani körébe került. A New York Times szerint egy ideig az ő lakásában is lakott, francia rendszámú Mercedesét pedig Zerkani használta.

A nyomozás szerint

komoly szerepe volt abban, hogy el tudták adni a rablások és lopások során szerzett tárgyakat,

és így pénzhez jutottak. Ezért kapott 10 évet a Zerkani-perben, de ekkor már valószínűleg Szíriában volt. Azt, hogy mikor jött vissza Európába, egyelőre nem tudni.

Djamal Eddine Ouali, az irathamisító

Mint látható, a sejt tagjai rengeteg hamis útlevelet használtak. Ehhez profi hamisítóra is szükségük volt. Ő volt az algériai Djamal Eddine Ouali, akit március 26-án az olaszországi Bellizziben tartóztattak le.

Djamal Eddine Ouali Forrás: AFP/Str/Polizia di Stato

A dolog furcsasága, hogy a saját, valódi papírjaival kért előtte tartózkodási engedélyt. Pedig január 6. óta nemzetközi körözés volt ellene – nagyjából ekkor ért egyébként Brüsszelből Olaszországba terhes belga feleségével együtt, aki már a következő hónapban tartózkodási engedélyt kért.

A brüsszeli lakást, amely a hamisítók központja volt, már egy hónappal a párizsi merényletek előtt megtalálták. A lakás egy csendes utcában, Saint-Gilles-ben van, alig 15 percnyire a Grand Place-tól, Brüsszel főterétől.

A Politico által megszerzett nyomozati iratok szerint a 40 négyzetméteres lakás

tele volt számítógépekkel, különleges nyomtatókkal és több száz hamis személyivel, jogosítvánnyal.

Mind kiváló minőségű volt. Találtak hamis papírokat, amelyek Yassine Baghli nevére szóltak (ez volt Salah Abdeslam egyik álneve), de olyanokat is, amelyeket Samir Bouzidnak és Soufiane Kayalnak (vagyis Belkaidnak és Laachraouinak) készített.

A lakásban összesen 600 olyan dokumentumot találtak, amelyeknek közük van a terrortámadásokhoz.

Ugyanakkor az ügyész szerint nem biztos, hogy Ouali tudta, hogy terroristáknak hamisít iratokat, neki ők csak ügyfelek voltak. Ő maga valószínűleg nem is vall radikális nézeteket.

A sejt további tagjai

A terroristasejt egyik legrejtélyesebb alakja Amine Choukri, akinek nem is ez az igazi neve. Másik álnevet is használt, a Monir Ahmed Alaajt. Pieter van Ostaeyen az Origónak azt mondta: tunéziai lapinformációk szerint a valódi neve Sofiane Ben Sadok Ayari és kapcsolatba hozható azzal, aki a bombaöveket készítette a tavaly novemberben a tunéziai elnöki testőrség tagjaira támadó terroristáknak. Annyit lehet még róla tudni, hogy Osama Krayemmel együtt vitte Salah Abdeslam Brüsszelbe Ulmból. Márciusban ott volt a lakásban, ahol Belkaidot lelőtték, majd Abdeslammal együtt fogták el. De hogy mi volt a szerepe a sejtben, az egyelőre nem világos. Több más társához hasonlóan ő is tagadja, hogy terrorista lenne.

Azt viszont lehet tudni, hogy Mohammed Bakkali a logisztikában közreműködött. Ő bérelte ki szeptember elsején Schaerbeekben, a Rue Henri Berge-en azt a lakást, ahol a bombagyárat berendezték. Bérelt BMW-jét több másik rejtekhely közelében is látták.

Bakkalit november 26-án tartóztatták le.

A lakásán olyan felvételeket is találtak, amelyek egy atomerőmű alkalmazottjáról készültek.

Rajtuk kívül tíznél is több embert fogtak el, akiknek közük volt a sejthez, de Pieter van Oestayen szerint így is 60-70 tag lehet még szabadon.

A sejtnek voltak olyan tagjai is, akiket már jóval korábban elfogtak (vagy agyonlőttek).

Ilyen volt például Chakib Akrouh egy régi barátja, Ilias Mohammadi. Ő Guy van Vlierden szerint 2014 januárjában ment Szíriába, Souleymane Abrinivel, Mohamed Abrini öccsével együtt. Májusban már haza is tért, egy hónappal később pedig letartóztatták. A lakásában rengeteg lőszert találtak.

A rendőrségi akció Verviers-ben Forrás: AFP/Bruno Fahy

2015. január 15-én pedig kommandósok csaptak le a sejt több tagjára Verviers-ben, miután már egy ideje megfigyelték őket. A tűzharcban két embert, Sofiane Amghart és Khalid Ben Larbit, megöltek, egy harmadikat, Marouane el-Balit pedig elfogták. Az akció után azt mondták, a csoport európai terrortámadásokat tervezett. Kalasnyikovokat és robbanóanyagot találtak náluk, ugyanolyat, mint amilyet Párizsban is használtak.

Ők is kapcsolatban álltak Abdelhamid Abaaouddal,

sőt ő maga irányította őket mobiltelefonon Görögországból. A belga hatóságok még a CIA-tól is segítséget kértek, hogy megtalálják, de nekik sem sikerült elfogniuk, visszament Szíriába.

Cikksorozatunk utolsó részében Abaaoud szíriai feladatai mellett arról is olvashatnak majd, hogy onnan kik és hogyan irányították az egész hálózatot.