Német katonák két embert lelőttek, egy harmadikat pedig megsebesítettek az afganisztáni Mazari-Sarifban működő német főkonzulátusnál pénteken kora reggel, a külképviselet ellen tálib lázadók által végrehajtott támadás után – jelentette a Spiegel Online német hírportál.

A három férfi motorkerékpárral közelítette meg a főkonzulátus területét, és nem álltak meg az éjszakai merénylet után a helyszín biztosítására kivezényelt német katonák figyelmeztetésére. A katonák világítórakétával és figyelmeztető lövésekkel próbálták megállásra bírni a motorosokat, majd tüzet nyitottak rájuk, mert attól lehetett tartani, hogy újabb támadás kezdődik a külképviselet ellen. Két motoros meghalt, a harmadik súlyosan megsebesült – jelentette a Spiegel Online. 

Öngyilkos merénylő

Berlinben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter élesen elítélte az előző esti támadást, amelyben egy öngyilkos merénylővel együtt hat ember meghalt, és több mint 120 ember megsebesült. Az öngyilkos merénylő robbanószerrel megrakott teherautóval hajtott neki a főkonzulátus kerítésének, majd ismeretlen számú fegyveres tüzet nyitott a külképviseletre. Frank-Walter Steinmeier szavai szerint 

német, grúz és lett különleges egységek futamították meg a támadókat.  A külügyminiszter köszönetet mondott a főkonzulátus védőinek. Elmondta, hogy a támadók nemcsak a külképviselet területét védő kerítésen hatoltak át, hanem bejutottak az épületbe is. Kiemelte: nagy megkönnyebbülés, hogy a német diplomatáknak és hozzátartozóiknak nem esett bántódásuk. 

Afgán katona a mazari-sarifi német főkonzulátus előttForrás: MTI/EPA/Mutalib Szultani

Három méter mély kráter

A Spiegel Online beszámolója szerint az öngyilkos merénylő robbantásával bő három méter mély kráter keletkezett a főkonzulátus előtti utcán, a telek határán épített több méter magas kőfal pedig csaknem teljesen megsemmisült, és az épületben annyira súlyos károk keletkeztek, hogy használhatatlanná vált. A hírportál kiemelte, hogy Mazari-Sarif Afganisztán legbiztonságosabb városának számít. 

Tálibok jelentkeztek

A támadás elkövetőiként a tálibok jelentkeztek. A szélsőségesek tudatták: a Kunduznál végrehajtott légicsapások civil áldozataiért álltak bosszút, ezért mértek csapást a "betolakodó hitetlenekre".
November elején az afgán hadsereget támogató amerikai erők légitámadást hajtottak végre az észak-afganisztáni városban, és ebben több mint 30 civil meghalt, köztük gyerekek. Frank-Walter Steinmeier berlini tájékoztatóján kérdésre válaszolva elmondta, egyelőre a tárca válságstábja tárgyal arról, hogy lesz-e következménye a támadásnak Németország afganisztáni katonai és civil szerepvállalására. 

A német hadsereg (Bundeswehr) egy 980 fős kontingenssel vesz részt a NATO tavaly év elején indult, Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű műveletében, amely a NATO által vezetett afganisztáni nemzetközi erő (ISAF) 2001–2014-es küldetését váltotta fel.