Mandátumának év végi lejárta előtt szeretne személyesen találkozni Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A dél-koreai politikus pénteken adott interjújából kiderül, hogy arra szeretné kérni a januárban hivatalba lépő Trumpot, hogy az Egyesült Államok a jövőben is töltsön be vezető szerepet a világban.

Mint mondta: telefonon biztosan beszél Trumppal, de személyesen is szeretne vele találkozni, hogy „az Egyesült Államok továbbra is dolgozzon az emberiségért”. 

A távozó ENSZ-főtitkár telefonon biztosan fog beszélni a megválasztott amerikai elnökkelForrás: AFP/2015 Anadolu Agency/Jaber Abdulkhaleg

A leköszönő ENSZ-főtitkár világossá tette, bízik abban, hogy Trump nem teljesíti ígéretét a párizsi klímamegállapodás felmondásáról.

„Sok aggasztó dolgot mondott, de biztos vagyok abban, hogy meg fogja érteni, mennyire fontos ez a dolog, milyen súlyos és sürgető a helyzet” – mondta Ban Ki Mun.

„Az elnökség fontos persze, de az emberiség, mindannyiunk élete és a Föld örökkévaló” – fogalmazott az ENSZ-főtitkár.

Donald Trump január 20-án teszi le hivatali esküjét. A dél-koreai Ban Ki Munt január 1-jén a portugál António Guterres váltja az ENSZ főtitkári posztján.