A Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés rázta meg Új-Zélandot helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka. Két halottról tudni.

A földrengés epicentruma Christchurchtől 95 kilométerre volt, és alig öt kilométeres mélységben pattant ki. A rengést először 7,4-esnek jelezték, ezt később 7,8-asra módosították.

Az elsőt legalább három, 6,2-es, 5,7-es és 5,8-as erősségű utórengés követte.

Az Amerikai Földtani Megfigyelő Szolgálat (USGS) által közreadott térkép Új-Zéland földrengés sújtotta partvidékérőlForrás: MTI/EPA/USGS/Usgs

Cunamiriadó

A cunamiveszély miatt a polgári védelem felszólította az érintett területen élőket, hogy menjenek magas helyre.

A cunami első jeleként Christchurchtől északkeletre fekvő Kaikouránál 2,5 méter magas hullámokat észleltek, ezek két órával a rengés után elérték a délebbi sziget észak-keleti partjait. 

A hatóságok azonban figyelmeztettek, hogy talán nem is az első hullám lesz a legnagyobb, és a cunamiaktivitás órákig tarthat.

Két halálos áldozat

Legalább két halottja van annak a földrengésnek, amely helyi idő szerint hétfőre virradó éjszaka rázta meg Új-Zélandot - közölte John Key új-zélandi miniszterelnök.

"Jelenleg nincsenek arra utaló jelek, hogy ez a szám növekedhet, azonban nem is zárható ki" - mondta a kormányfő. Hozzáfűzte: a halálos áldozatokkal kapcsolatos részletek megerősítése még folyamatban van.

Helikopterekkel mentőalakulatokat küldtek a földmozgás epicentrumához közel lévő Kaikoura üdülővárosba, amely 180 kilométerre északra fekszik Christchurch várostól, a Déli-sziget legnagyobb városától. A rendőrség úgy tudja, hogy az áldozatok egyikét a tengerparti város egyik házában találták meg.

Key nem szolgáltatott további részletet az új-zélandi fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.
Szükségállapotot nem rendeltek el, mivel az érintett régiók jól kezelik a helyzetet.

Károk Wellingtonban

A rengés epicentrumától 214 kilométerre északra lévő Wellingtonban helyenként kimaradt az áramszolgáltatás, ablakok, kirakatok törtek be, kémények dőltek le, és egyéb épületkárok keletkeztek. Az új-zélandi segélyhívószám, a 111 átmenetileg nem működött - jelentette a rendőrség. 

Wellingtonban is okozott károkatForrás: AFP/Marty Melville

 A főváros szállodáiból evakuáltak több száz, álmából felvert turistát. Egy részük fürdőköpenyekben vacogott a wellingtoni Civic téren.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita koszorút helyez el a wellingtoni Magyar Millenniumi Parkban álló kopjafánálForrás: MTI/Bruzák Noémi
Áder János és delegációjának tagjai jól vannak
Az Új-Zélandon tartózkodó Áder János köztársasági elnök és az őt kísérő delegáció tagjai jól vannak, az ijedtségen kívül nem történt baj - mondta Altorjai Anita, az államfő sajtófőnöke az országban történt földrengést követően az MTI-nek.

Az elnök helyi idő szerint szombaton érkezett Új-Zéland fővárosába, Wellingtonba.

Altorjai Anita elmondta, hogy a magyar delegáció egy wellingtoni szállodában tartózkodik. Éjfél után néhány perccel érezték az erős földrengést, előbb gyengén, majd egyre erősebben mozogtak a falak, tárgyak estek le a polcokról, csörömpöltek a poharak. A biztonsági protokoll szerint a szállodai szobákból egy első emeleti biztonságos, evakuációs helyiségbe kellett átmenniük.

Az első rezgést követően több mint egy tucat gyengébb és erősebb utórezgést éreztek, ezek még most is tartanak.

Altorjai Anita közölte, hogy a köztársasági elnök programja egyelőre nem változik.

Új-Zéland a hírhedt Tűzgyűrűn helyezkedik el.

Christchurch még mindig nem épült fel teljesen a 2011-es rengés után, amelynek következtében 185 ember halt meg – emlékeztetett a BBC.

Mivel a mostani földrengés jóval erősebb, mint a 2011-es volt, félő, hogy ismét sok lesz a halálos áldozat.